BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltörekvő országok, amelyek felülmúlják az eurózónát

Brazília, Kína, Mexikó és más úgynevezett feltörekvő gazdaságok jobb EMU tagok lehetnének, mint egyes jelenlegi országok, amelyeknek a tagsági kritériumokat kellene teljesíteni.

Az országoknak a költségvetési hiányát a GDP 3 százalékára, illetve az alá kellene szorítani, és a GDP-arányos államadósságot 60 százalékra kellene csökkenteni a szabályok szerint, amelyeket a közös valuta használatának feltételeként fektettek le.

A historikus adatokat felülvizsgálva Görögország soha nem teljesítette ezt, és a múlt évben Németország sem vágta vissza a költségvetési deficitet. Más országok, Indonézia vagy Dél-Korea megfelelnek a követelményeknek. „Képzeljünk el egy furcsa világot, ahol az EMU tagság egyetlen követelménye a maastrichti kritériumok költségvetési és adósságszabálya” – írta Jim O’Neill, a Goldman Sachs Group Inc. vezére. Az EMU nem a saját szabályai szerint működik – szögezte le.

Brazília euróban denominált 2012 szeptemberében lejáró államadósságának hozama 2,3 százalék, és a 2015 februárjában lejáró kötvények hozama 3,17 százalékon áll.

E közben a görög (euróban denominált) két éves kötvények hozama 40 százalékon állt a mólt héten, és 27,65 százalékra esett, miután az EU vezetői megállapodtak a második görög mentőcsomagban, illetve arról, hogy engedélyezik Görögországnak a részleges és ideiglenes fizetésképtelenséget.  Írország 15,32 százalékos hozamot fizet a kétéves kölcsönért.

A hitelképesség a kevésbé fejlett országokban javul, miközben az euróövezet a görög részleges államcsőddel kénytelen szembenézni. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a múlt héten közölte, Görögországot korlátozott csőd kategóriába fogja sorolni, a Moody’s Investors Service pedig „Ca” kategóriába (3 fokozattal) minősítette le a görögöket.

Észtország, Finnország és Luxemburg lehetnek azok a tagok az EMU-ban, akik betartják a deficit- és adósságszabályokat ebben az évben az EU előrejelzése szerint.

Kína költségvetési hiánya a GDP 1,6 százalékán alakult tavaly, és a bruttó államadósság a nemzeti össztermék 17,7 százalékán alakult. Brazília deficitje 2010-ben 2,6 százalékon alakult a GDP-hez mérve, és 50 százalékon állt az államadósság – írja O’Neill. Mexikónak is kedvezőbben ezen mutatószámai, mint az EU, illetve az eurózóna tagjainak. Mexikó 2,8 százalékos deficittel és 26,8 százalékos államadóssággal rendelkezett a GDP-hez mérve. „Látom az értékeket a periférikus piacokban, de nem fogunk befektetni (ott) a gyenge likviditás miatt” – mondta Charles Morris, a HSBC Global Asset Management egy alapjának vezetője.

Görögországban, Írországban és Portugáliában (amely euróövezeti országok nemzetközi hitelcsomagot kaptak) az adósság mérete meg fogja haladni a gazdaságét ebben az évben az Európai Bizottság tavaszi elemzése szerint. A Bloomberg emlékeztet, Írország hiánya a legnagyobb volt tavaly az euróövezet történelmében: elérte a 32 százalékot. Ebben az évben a várakozások szerint a GDP 10,5 százalékára rúg majd. Hozzá kell tenni, a tavalyi deficit tartalmazta a bankmentés egyszeri költségét.

Németország államadóssága a GDP 82,4 százaléka. A költségvetési hiány a GDP 3,3 százalékán alakult tavaly, és hatodszorra haladta meg a 3 százalékos limitet.

Emlékezetes, hogy a 2000-es évek közepén Németország többször is nagyobb deficitet halmozott fel, mint a 3 százalékos küszöb, azonban az EU nem folytatott le túlzott-deficiteljárást az országgal szemben.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank kormányzója szerint a szabályok figyelmen kívül hagyása súlyosbította a szuverén adósságválságot. „Az elmúlt években az EU kormányai figyelmen kívül hagyták a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályait” – mondta az elnök tavasszal az Aachener Zeitung-nak adott interjújában.

Sajnos a nagyobb országok, Franciaország, Németország és Olaszország megpróbálták gyengíteni a paktumot 2004-2005-ben, amikor nem teljesítették, és ennek pusztító következményei voltak – fogalmazott Trichet.

Csődkockázat

A Markit iTraxx SovX Nyugat-Európa indexe, amely 15 ország CDS-felárát méri (beleértve Németországot, Görögországot, Portugáliát) 261 bázisponton alakult, miközben a Markit iTraxx Sovx CEEMEA indexe (tagja pl. Románia, Törökország és Ukrajna) 205 ponton állt.

O’Neill szerint azonban, ha úgy látszik, hogy a helyzet rossz az euróövezetben, gondoljunk arra, a világ más legnagyobb gazdaságaiban még rosszabb is lehet.

Az euróövezet teljes adóssága a GDP 85,4 százaléka az Európai Bizottság szerint. A költségvetési deficit pedig összességében 6 százalék. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az adósság a GDP 93,2 százaléka és a deficit 8,9 százalék. Japánban pedig az adósság eléri a hazai össztermék 220 százalékát – írja O’Neill.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.