BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó tanácsok Kínának az IMF-től

A pénzügyi liberalizáció elengedhetetlen feltétele annak, hogy a kínai gazdasági modell megváltozzon, a növekedésből mindenki kivegye a részét, emelkedjenek a háztartások bevételei, bővüljön a belföldi fogyasztás, s csökkenjen a növekedés exportfüggősége.

A többi között ez olvasható abban a jelentésben, amelyet a Nemzetközi Valutaalap szakértői készítettek Kínáról. Komoly reformokkal kell megerősíteni a monetáris politikát, javítani a pénzügyi stabilitás kereteit, fejleszteni a pénzpiacokat, s a piac által irányított kamatpolitikát kell folytatni – áll a dokumentumban.

Felhívták a figyelmet: Pekingnek engednie kellene a jüan erősödését: a kínai valuta értékének növekedése ugyanis – párosulva a gazdaság egyensúlyának helyreállítását célzó reformokkal – „jelentős előnyökkel” járna.

A mostani nyilatkozat – a Bloomberg tudósítása szerint – jelzi, hogy a Nemzetközi Valutaalap változtatott álláspontján: tavaly ugyanis a szervezet közgazdászai még megosztottak voltak a jüan túlértékeltségének kérdésében. A bejelentés időszerűségét növeli, hogy tegnap tizenhét éves csúcsot döntött a kínai deviza a dollárral szemben – mutat rá a hírügynökség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.