BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már készül a B terv az USA-ban

Az amerikai kormány külön tervvel készül arra az eshetőségre, ha az ország csődbe megy a demokraták és republikánusok civakodása miatt. Utóbbiak közül a teadélutánosok kötik leginkább az ebet a karóhoz, és ezzel már saját párttársaik haragját is kivívják.

 „Ha a teadélutános hobbitok nem hagynak fel blokádpolitikájukkal, azzal csak Obama népszerűségét növelik” – ezzel a dörgedelemmel próbálta helyi idő szerint szerdán jobb belátásra bírni John McCain, a konzervatívok egykori elnökjelöltje a párton belüli Teadélután Mozgalom képviselőit, akik – a szociális kiadások radikális megnyirbálását, az állam gazdaságból történő kivonulását követelve – gyakorlatilag ellehetetlenítik a megegyezést a demokratákkal az adósságplafon megemeléséről.

Hírügynökségi jelentések szerint erélyes hangot ütött meg párttársaival szemben John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke is, aki az angolul kissé durván ható „Get your ass in line!” (finomítva: „Most már aztán álljatok be a sorba!”) felszólítással próbált hatni kollégáira. A szokatlanul kemény beszólások azt jelzik, hogy a republikánusok vezetőiben is egyre inkább tudatosul a már hónapok óta folyó játszma tétje. Amennyiben ugyanis nem sikerül augusztus másodikáig megegyezni a demokratákkal az adósságplafon emeléséről, akkor a jelenlegi adósságlimitet már májusban túllépő Egyesült Államok nem tud újabb hitelt felvenni, ezért részlegesen fizetésképtelenné válik.

A befektetők többsége azonban még mindig úgy vélekedik, az utolsó pillanatban sikerül megegyezésre jutni. Pánik tehát továbbra sincs, a feszültség viszont fokozódik. A bizonytalanságot jelzi, hogy az amerikai kormány már dolgozik egy úgynevezett B terven is, amely az ország fizetésképtelenné válása esetén lépne életbe – mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. A New York Times értesülései szerint a pénzügyminisztérium azt számolgatja, milyen számlák kifizetésére futja majd csőd esetén. A lap szerint ennek során nem lehet például fontosság alapján súlyozni azt, melyeket teljesítik és melyeket nem, hanem esedékességük szerint kell azokat fizetni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.