BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a fizetésképtelenség előtt leminősíthetik az Egyesült Államokat

Mindössze hét napja maradt az amerikai képviselőknek arra, hogy megegyezzenek az amerikai adósságplafon emeléséről. Elképzelhető viszont, hogy két nagy hitelminősítő olyannyira halványnak látja a megegyezés lehetőségét, hogy még augusztus 2-a előtt leminősítik az amerikai adósságot.

Az elmúlt hónapokban a Fehér Házat folyamatosan figyelmeztették a nagy hitelminősítők, hogy még e hét pénteken megléphetik az ország adósság-besorolásának leminősítését, s nem várják meg míg eldől a huza-vona a republikánus és demokrata képviselők között. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a megegyezésnek hosszú távú megoldást kell tartalmaznia, s nem elégednek meg a csődöt elkerülő rövid távú kompromisszumokkal – áll a The Daily Beast beszámolójában.

A Moody’s és a Standard&Poor’s nem akart nyilatkozni a lépésről, mondván bármilyen közlés a döntés előtt befolyásolná a piacokat és a befektetők döntését. Július elején ugyanakkor mindkét szervezet leminősítést kilátásba helyező vizsgálat alá volta az Egyesült Államokat, bár jelezték, legfeljebb egy besorolást rontanak a jelenlegi AAA-s minősítésen. Közleményében az S&P úgy fogalmazott: egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az amerikai képviselők hosszú távú megoldást találnak az adósságplafon emeléséről.

A kongresszusi képviselők hetek óta próbálnak megegyezni az adósságplafon emeléséről, elsősorban abban nem értenek egyet, hogy kinek  - a republikánusoknak, avagy a demokratáknak  - a tervezetét fogadják el.

Azt, hogy az Egyesült Államok AAA minősítését egy esetleges megegyezés esetén is megtartják a hitelminősítők, már az elemzők is kétségesnek tartják. Peter Cohan szerint a leminősítés immár elkerülhetetlen, a kérdés inkább az, hogy ezt hogyan fogadják a piacok.
Mivel túl sok a „mozgó” tényező a világgazdaságban, így nehéz megjósolni, hogy pontosan mi lehet a következménye egy leminősítésnek. Egyik következmény lehet a kötvények iránti kereslet csökken, másrészt, mivel automatikusan az összes állami intézmény  - egyebek mellett a Fannie Mae és Freddie Mac besorolása is romlik, ez potenciálisan növeli a jelzáloghitelek kamatlábát. A többi mind már az amerikai pénzügyi rendszer iránti bizalom csökkenését jelezné, esne a dollár árfolyama, s az ország nehezebben jutna hitelhez, amely lassítaná a válságból történő kilábalást.
 
A leminősítés hatásainak legjobb példája Japán, amely januárban a AA-ról AA mínuszra került a hitelminősítőknél. A hatás az egész pénzügyi rendszeren végigsöpört, a jen árfolyam esni kezdett a főbb devizákkal szemben, s az állampapírok csődkockázati biztosítása spanyol, olasz és ír papírok szintjére süllyedt. Az elemzők szerint a hatás attól is függ, hogy mennyi ideig tartják az AA-s besorolást, de abban biztosak lehetünk, hogy pozitív hozadéka biztosan nem lesz – állapította meg az IMF egykori vezető közgazdásza Michael Mussa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.