BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszországból. Szeretettel?

Többek között az orosz kisvállalatok támogatását célzó alap létesítéséről és energiakérdésekről tárgyal az orosz elnök Hannoverben hétfőn kezdődő kétnapos látogatásán Angela Merkel német szövetségi kancellárral.

Dmitrij Medvegyevet több mint húsz miniszter, illetve vállalatvezető kíséri el útjára. Az elnök német üzletemberekkel is találkozik és részt vesz a Petersburgi Fórum elnevezésű orosz-német fórumon. A német-orosz csúcstalálkozó küszöbén a londoni Financial Times megjegyezte, hogy a német kancellár szóvivője a hét végén Berlinben cáfolta, és "nevetségesnek" nevezte azt a sugalmazást, miszerint Németország nagyobb prioritást biztosítana az Oroszországgal való viszonynak, mint az Európai Unióval való kapcsolatoknak.

Steffen Seibert szerint a kétoldalú tárgyalás, amelyen német részről kilenc miniszter vesz részt a kancelláron kívül, "fontos találkozás lesz egy fontos partnerrel."

A brit üzleti lap értesülése szerint a német Ostausschuss nevű lobbyszervezet, amely az Oroszországgal üzleti kapcsolatban álló vállalatok érdekeit képviseli, jelezte, felveti majd a német befektetők oroszországi érvényesülésével kapcsolatos problémákat. Ezek között szerepel, hogy Oroszország előírja, hogy a külföldi autógyártók bizonyos arányban orosz -  terméket is építsenek be az Oroszországban gyártott gépkocsijaikba, különben magas importvámmal szembesülhetnek. Eckard Cordes, az érdekvédelmi szervezet vezetője, egy ben a Metró kereskedelmi csoport feje úgy fogalmazott: a szabályok hatalmas gondot jelentenek a német befektetőknek és egyben lassítják Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). Putyin pénteken ennek ellenére kijelentette, hogy nem vonják vissza az említett rendelkezéseket. Putyin megfogalmazása szerint az említett kitétel határvonalat jelent, amelyet nem léphetnek át, mindamellett Moszkva "nehéz párbeszédet" folytat az Egyesült Államokkal és a WTO-val.

Medvegyev hannoveri látogatására némi árnyékot vethet, hogy a berlini székhelyű Werkstatt Deutschland a hét végén visszavonta döntését, így a miniszterelnök mégsem részesülhet a tekintélyes Quadriga-díjban. A bizottság azért adta volna a kitüntetést Putyinnak, mert a politikus szerintük hozzájárult Oroszország stabilitásához és a német-orosz kapcsolatok ápolásához. Ám a kitűntetés ellen számos német közéleti személyiség tiltakozott, azzal érvelve, hogy Putyin emberjogi ügyei miatt nem számít elfogadható jelöltnek, így a díjat visszavonták. Más kérdés, hogy Putyin – aki az FT megfogalmazása szerint feszültebb viszonyban van Merkellel, mint Medvegyev – nem vesz részt a hannoveri tárgyalásokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.