BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénz nélkül maradhatnak a nyugdíjasok - Teljhatalmat adnának Obamának

A Washingtonban tartott negyedik "adósságcsúcson" sem történt áttörés, az Egyesült Államok továbbra is a fizetésképtelenség felé araszol, miközben egy republikánus képviselő azt javasolja, adjanak teljhatalmat Barack Obamának a helyzet megoldására.

Az Egyesült Államokban már hónapok óta viaskodnak a demokraták és a republikánusok az adósság felső határának emeléséről. Az állam május közepén elérte az adósság törvényesen megengedett 14,3 billió dolláros felső határát, és ezért újabb hitelt nem vehet fel. Az amerikai kormány jelenleg csak különleges intézkedések révén tudja kiegyenlíteni a számláit.

A pénzügyminisztérium azonban - a saját adatai szerint – csak augusztus 2-ig tudja finanszírozni a működést. Ha a Kongresszus nem emeli az adósság felső határát, a washingtoni kormányt fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. Az S&P drasztikus lépéssel közvetlenül "D", azaz bóvli kategóriába sorolhatja az Egyesült Államok az augusztus 4-én lejáró kötvényeit, ha nem módosítják a költségvetést.

Az elnök és a képviselők hétvégén is tanácskoztak az adóssághatár emeléséről, sikertelenül. Obamának két oldalról érkező kritikákkal kell megbirkóznia, hiszen a republikánusok a tervezett adóemeléseket kifogásolják, míg a demokraták a nyugdíj- és szociális juttatások megkurtítását utasítják el.

A tegnapi, sikertelen tárgyalási fordulót követően az elnök arról számolt be, hogy ha nem jutnak gyorsan megegyezésre, akkor nem tudja szavatolni a nyugdíjasoknak, veteránoknak és mozgássérülteknek járó, hamarosan esedékes 50 millió dolláros kifizetést.

A patthelyzet megszüntetésére "végső megoldást" ajánl Mitch McConnell republikánus képviselő. A honatya javaslata, hogy a képviselők adjanak teljhatalmat Obamának az adóssághatár emelésére. A terv szerint az elnök három lépésben emelhetné az adósságkorlátot, az ehhez párosuló kiadáscsökkentő lépések bevezetésével. A Bloomberg által megkérdezett befektetési szakértők üdvözölték az elképzelést, amit ugyan nem tartanak ideális megoldásnak, de egyetértenek abban, hogy most már le kell zárni ezt a kérdést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.