BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb gyomros az eurózónának

Míg múlt héten Portugáliát, most Írországot fegyelmezte meg látható ok nélkül a Moody’s. Az Európai Bizottság szerint a lépés indokolatlan, hiszen az ország betartja a trojka feltételeit, gazdasága pedig már épp kezdene talpra állni.

„Érthetetlen” – ezzel az eufemisztikus, de diplomáciai nyelven meglehetősen sokatmondó jelzővel illette tegnap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnökének szóvivője a Moody’s legújabb húzását, amellyel az amerikai hitelminősítő egy fokozattal, a befektetésre nem ajánlott „bóvli” szintre rontotta le az ország adóskockázati besorolását.

Az EB azzal indokolta nemtetszését, hogy „Írország most jó úton jár”: a kormány eddig határozottan cselekedett annak érdekében, hogy átültesse a gyakorlatba azokat az intézkedéseket, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) szabott az íreknek a tavaly megszavazott 85 milliárd eurós hitelcsomag fejében. „Írország bankjait éppen szanálják, zajlik a pénzügyi rendszer helyrepofozása, amely fontos lépés a reálgazdaság talpra állítása felé. (…) Az export erősen növekszik, és az ország lassan visszanyeri versenyképességét” – magyarázta a szóvivő. Szerinte az ír gazdaság az idén már ismét növekedhet, a munkanélküliség pedig tartós csökkenésnek indulhat.

Az EB a Moody’s leminősítésének időzítését „minimum megkérdőjelezhetőnek” minősítette, a trojka ugyanis éppen ma hozza nyilvánosságra azt a jelentést, amelyben a hitel fejében vállalt intézkedések előrehaladását értékelik. Egyes elemzők még ennél is keményebben fogalmaztak: „A Moody’s lépése két nappal az értékelés közlése előtt cinikus és manipulatív, már csak azért is, mert a jelentés várhatóan azt állapítja meg, hogy Írország teljesíti a célkitűzéseket” – idézte a legnagyobb helyi brókercéget, a Bloxhamet az Irish Times.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.