BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jósprofesszor a kínai gazdasággal riogat

Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó „jósprofesszor” úgy látja, hogy a kínai gazdasági növekedés fenntarthatatlan, és kemény földet érés következhet.

Kínában dolgozni kell egy sokkal kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb növekedési modell kialakításában, hogy 2013-ban elkerüljék a kemény földet érést – írta Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előrelátó jósprofesszor, a Roubini Global Economics vezére.

A nettó exportot, a beruházásokat és a megtakarításokat csökkenteni kell a GDP arányában, míg a magánfogyasztás éles emelkedésére van szükség a kiegyensúlyozott gazdasági teljesítményhez a New York Egyetem professzora szerint. A kínálati oldalt tekintve, Kínának muszáj csökkentenie a tőkejavak és az exportra való termelésre támaszkodást, és növelni kell a fogyasztási javak termelését és a szolgáltatásokat.

Az RGE elemzőház pesszimista annak kapcsán, hogy Kína jelentősen növelni tudja a fogyasztás hozzájárulását a GDP növekedéséhez, mielőtt a beruházási boom kudarcba fullad. Ennek oka, hogy a megtakarítási ráta magas és a fogyasztási ráta alacsony, és évtizedes fájdalmas, politikailag nehéz reformokra van szükség a problémák megoldására – hangsúlyozta Nouriel Roubini.

Ugyanakkor nem szabad alábecsülni a kínai döntéshozók rugalmasságát, képességét, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket, hogy fenntartsák a gazdasági növekedést magas szinten. A rugalmassággal az elmúlt évtizedekben 10 százalékon tartották a gazdaság növekedését annak ellenére, hogy jelentős belső és külső gazdasági és pénzügyi sokkok érik.

Valószínű, hogy 2013-14-re a jelenlegi növekedési modell fenntarthatatlanná válik; a reformok pedig lehetséges, hogy túl későn jönnek, és túlságosan kismértékűek lesznek, ami miatt nem kerülhető el a kemény földet érés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.