BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb szabású orosz magánosítás

Több mint 6000 milliárd rubeles (150 milliárd eurós) bevételt remél 2017-ig a moszkvai vezetés a privatizációból – írta tegnap a RIA Novosztyi hírügynökség meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva.

Hasonló számot – a következő hat évben évi 1000 milliárd rubelt – említett csütörtöki számában a Vedomosztyi orosz lap is. Ez több mint háromszorosa a tavaly jelzettnek. Dmitrij Medvegyev még júniusban, a Szentpétervári Gazdasági Fórumon beszélt a tervekről, amelyeket később Vlagyimir Putyin kormányfő is elővezetett. A nagyszabású magánosítás komoly váltás az eddigiekhez képest, az ennek részleteit kidolgozó munkacsoport a következő napokban nyújtja be javaslatait.

A RIA Novosztyi szerint Moszkva kész arra, hogy aranyrészvényen kívül eladja a Rosznyeftyben lévő tulajdonrészét, és tervezik a második legnagyobb oroszországi bank, a VTB állami tulajdonrészének eladását is.

Szakértők figyelmeztetnek: a kiárusítás sikeréhez a potenciális befektetőket is meg kell győzni arról, hogy az oroszországi klíma megfelelő. Ehhez szükség van a korrupció visszaszorítására és az igazságszolgáltatás átalakítására is. A beruházókat az riasztja a leginkább, hogy Oroszországban mindennaposak a „cégrablások”, amikor a belügyi és a rendvédelmi szervek törvénybe ütköző módon szereznek meg vállalatokat, például úgy, hogy vizsgálati fogságba helyezik a tulajdonost, s addig nem engedik szabadon, amíg a felkínált, a piacinál jelentősen alacsonyabb árért el nem adja cégét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.