BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiskapukon keresztül vezethetik be az eurókötvényt

Bár hivatalosan Angela Merkel kancellár az eheti német-francia csúcstalálkozón elvetette a közös európai kötvények lehetőségét, a háttérben folyó politikai küzdelmek mégis megnyithatják a kiskapukat a bevezetés előtt.

Az eurózóna összes tagállama által garantált kötvények bevezetését hivatalosan elutasította a német kormányzat a keddi francia-német csúcson: "az eurókötvény bevezetése lehet az európai integráció befejező aktusa, ennek azonban még nem jött el az ideje" - ahogy Nicholas Sarkozy francia elnök fogalmazott.

A színfalak mögött azonban komoly vita zajlik az eurókötvényekről. A kormánykoalíció két kisebb pártja, a Szabad Demokraták (FDP) és a Keresztény-Szociális Unió (CSU) elutasítja a kezdeményezést. Mint Philipp Rösler gazdasági miniszter, egyben az FDP elnöke elmondta: az eurózóna adósságának elaprózása megszüntetné azokat az ösztönző mechanizmusokat, melyek az eladósodott tagországokat rávennék a fiskális megszorításokra.

Azonban Merkel pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) egyes tagjai szerint az eurókötvények ötletét legalábbis meg kéne futtatni a német parlamentben. Más vélemények szerint, mivel az Európai Központi Bank a tagországok pénzéből már most is eurómilliárdokért vásárol spanyol és olasz államkötvényeket, a közös európai kötvények ideje már most is itt van.

Merkel és Sarkozy legnagyobb problémája, hogy egyelőre semmit sem tudtak felmutatni azokból a drasztikus változtatásokból, amelyekre szükség lenne az elemzők szerint, hogy fenn tudjon maradni az eurózóna. A hét elején tartott francia-német csúcson ugyan sok ajánlat hangzott el, amelyek a piacokat hivatottak felrázni: a közös "euróövezeti pénzügyi kormányzástól" kezdve a tagállamok kiegyensúlyozott költségvetését kikényszerítő törvényeken keresztül a pénzügyi tranzakciókat terhelő adókig.

Bár a szándék nemes, ezek összességében sem számítanak sokat. A piaci elemzőknek láthatóan tetszik a közös európai kötvény ötlete és el is kezdték beárazni azok érkezésének, illetve be nem vezetésének esélyeit.

Berlinben azonban többen attól tartanak, hogy felbomlana a hármas koalíció, ha  a CDU, a legnagyobb kormánypárt megpróbálná áterőltetni a törvényhozáson az eurókötvények bevezetését. A nagy vesztes az FDP lehet, különösen, ha az óvatos CDU/CSU szövetség - elkerülendő az előrehozott választásokat - összeállna a jelenleg ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (SPD), akik inkább kötvénypártinak számítanak a vitában.

Az eurózóna válsága a teszetoszasággal napról napra egyre mélyül. Amennyiben semmi nem változik, a piac továbbra is az eurókötvények bevezetését fogja követelni az övezet politikai vezetésétől, ez pedig könnyedén Merkel nehezen összekovácsolt koalíciójának szétesésébe kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.