BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lépett az EU - Sorompó a románok előtt

Spanyolország ideiglenes jelleggel, 2012 végéig korlátozhatja a román állampolgárok munkavállalását, miután az Európai Bizottság erre engedélyt adott Madridnak.

 A spanyol kormány még július végén kérvényezte a lehetőséget a brüsszeli testülettől arra hivatkozva, hogy drámaian romlott az ország foglalkoztatási helyzete, és így munkaerőpiaca nem tudja felszívni a Romániából érkezőket. A globális válság következtében ugyanis jelentős mértékben visszaesett a gazdaság, amelynek hatására ugrásszerűen megnőtt a munkanélküliség. A ráta 2010 májusa óta meghaladja a 20 százalékot, ez a legmagasabb szint az EU-ban. A 25 éven aluliak esetében még roszszabb, 40 százalékos a mutató.

Ezentúl a Spanyolországban letelepedni kívánó román polgároknak már előzetesen munkaszerződéssel kell rendelkezniük. A korlátozás azonban nem érinti a már ott dolgozókat. A spanyol intézkedést jóváhagyó döntésében Brüsszel közölte: az ország jelenlegi gazdasági, foglalkoztatási helyzetében megérti, hogy Madrid korlátozza a szabad munkavállalás uniós jogát. Ezenfelül a bizottság azt is figyelembe vette, hogy a Spanyolországban élő románok körében 30 százalékos a munkanélküliség aránya. A gyerekeket és az egyéb nem dolgozó családtagokat is figyelembe véve mintegy 830 ezer román él az országban, közülük mintegy 200 ezernek fizet munkanélküli- és egyéb segélyt a spanyol állam.

Románia 2007-es csatlakozásakor a régi EU-tagországok lehetőséget kaptak arra, hogy akár hét éven át is korlátozzák a román állampolgárok megjelenését saját munkaerőpiacukon. Spanyolország azonban két év után, 2009-ben megszüntette a korlátozásokat keleti szomszédunk polgárai előtt, bár akkor is kikötötte, a munkaerőpiac helyzetétől függően előfordulhat – mint ahogy ez most bekövetkezett –, hogy ismét korlátozásokat vezet be.

A helyzetet jól mutatja, hogy a munkaerőpiac felszabadítása idején, 2009 elején még alig 8 százalékos volt a munkanélküliség, amely 2011 júniusára már 21 százalékra nőtt. Miután egyszer már liberalizálta a munkaerőpiacát Románia előtt Madrid, így most csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával vezethette be a korlátozásokat, vagyis megfelelő adatokkal kellett alátámasztania kérését az arról döntő Európai Bizottság előtt. Ez az első eset egyben, hogy a munkaerőpiacát a kelet-európai országok előtt már liberalizált tagállam a védzáradékhoz nyúl.

A legtöbb külföldi román

A Spanyolországba érkező románok száma megnégyszereződött az elmúlt öt évben, jelenlegi mintegy 830 ezres létszámukkal a marokkóiakat is lekörözve a legnépesebb külföldi kolóniává váltak az ibériai országban. Kezdetben a felfutó ingatlanszektort övező építkezések, illetve a szezonális mezőgazdasági munkák vonzották őket az országba, azonban sokan ma már hazatérnek az egyre szűkösebb munkalehetőségek miatt.

Bár az elmúlt években csökkent a Spanyolországba induló románok száma, a márciust megelőző egy évben még mindig 90 ezren érkeztek a romló hazai gazdasági helyzet miatt.

Bár az elmúlt években csökkent a Spanyolországba induló románok száma, a márciust megelőző egy évben még mindig 90 ezren érkeztek a romló hazai gazdasági helyzet miatt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.