BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbukott a szolidaritási adó

Mégsem kell szolidaritási adót fizetniük a magas keresetűeknek Olaszországban, miután a római kabinet módosította a kormány által augusztus közepén elfogadott 45,5 milliárd eurós megszorító csomagot. A kiigazítási terv változtatása nem járt negatív következménnyel a tegnapi állampapír-aukción.

Elhárult az egyik fő akadály azelől, hogy a jövő hét végén az olasz futballszurkolók végre láthassák kedvenceiket bajnoki mérkőzésen, ugyanis a kormány ejtette a szolidaritási adó bevezetésének tervét. Az eredeti elképzelések szerint évi bruttó 90 ezer eurós jövedelem felett plusz 5, míg 150 ezer euró felett 10 százalékos adót vetettek volna ki a jómódúakra. A tervezet a legnagyobb felzúdulást az olasz futballisták körében váltotta ki, a játékosok részben az extra adó – illetve a kollektív szerződés egyéb vitatott pontjai – miatt sztrájkot hirdettek, emiatt el is maradt a bajnokság első osztályának a múlt hét végére kiírt nyitófordulója.

A gazdagokra kivetett extra teher ötletét Silvio Berlusconi kormányfő pártján belül is hevesen támadták, így nem okozott meglepetést, hogy hétfőn késő este a miniszterelnök bejelentette a szolidaritási adó elvetését, miután Milánóban hét órán át tárgyalt a koalíciós partner Északi Liga képviselőivel. Az adó kiesésével kétmilliárd euró tűnik el az eredeti, 45,5 milliárdos megszorító csomagból. Emellett további kétmilliárd euró hiányzik majd, miután ekkora összeggel csökkentik a regionális önkormányzatok eredetileg 9 milliárdosra tervezett költségvetési megszorítását. Utóbbi döntésben szerepet játszhatott, hogy közvetlenül a koalíciós egyeztetés előtt Olaszország minden szegletéből érkező polgármesterek tartottak tüntetést Milánóban a helyhatóságokat érintő lefaragások ellen. A miniszterelnöki hivatal a tárgyalások után azt közölte, hogy a módosítások nem érintik a megszorító csomagban eredetileg betervezett összeget, a kieső bevételek pótlását ugyanis majd az adóelkerülés elleni harc erősítésével tervezi pótolni a kabinet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.