BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A költségvetés is szenved a kevés adóbevételtől

Fokozott ellenőrzésekre kell számítani a jövőben az áfa terén az uniós bírósági ítéletből fakadó jogszabály-módosítással párhuzamosan. Míg az emiatt a cégeknek visszajáró összeg egyszeri tétel a büdzsé számára, társasági adóból évről évre csökken a költségvetés bevétele: az idén a 2007-esnek bő felére számít az állam ebből az adónemből.

Még mindig a válság jegyében telt a magyarországi cégek élete tavaly, legalábbis erről tanúskodnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2010-ről szóló, tegnap bemutatott adatai. Ennek egyik jele, hogy a költségek és ráfordítások nagyobb arányban nőttek, mint a bevételek. Tovább erősödött a magyar gazdaság régóta kifogásolt dualitása is: a nagyvállalatok árbevétele ugyanis tavaly is tovább emelkedett, a kisebb cégeké azonban csökkent. Az összes nyereség felét a nagyvállalatok termelték meg, holott ők csak a társas vállalkozások 3,2 százalékát képviselik.

Míg tavaly a belföldi értékesítés közel 2 százalékkal csökkent, az exportértékesítés 22,7 százalékkal tudott bővülni. Az idén éppen az okoz – többek között költségvetési – nehézségeket, hogy ez utóbbi húzóerő is kifulladóban van. Fontos ugyanakkor, hogy a magyar cégek elsődleges bevételi forrása még mindig a belföldi értékesítés: ennek aránya 68 százalék volt tavaly, míg az export 27 százalékot képviselt.

A 381 292 kettős könyvvitelt vezető, naptári éves adózó bevallásának vizsgálata során a NAV arra jutott: a cégek üzemi eredménye tavaly 1,6 százalékkal csökkent, és tetemes mínuszt okoztak számukra a pénzügyi műveletek is. Utóbbiak közel 390 milliárd forintot faragtak le a cégek eredményéből, ez még a 2009-es mínusznál is több, mintegy két harmadával.

A költségvetési bevételeket is érzékenyen érinti a vállalkozások válsága: a 2007-ben még 510 milliárd forint feletti társaságiadó-bevétel tavaly már csak 343,3 milliárd forintot tett ki, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig az idén 288 milliárdra számít. A csökkenésben természetesen az adómérséklésnek (a 10 százalékos kedvezményes kulcs kiterjesztésének) is szerepe van, a NAV kimutatása szerint ez tavaly bő 50 milliárd forintot csípett le a bevételekből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.