BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfa visszatérítés - Egy hónapjuk van a cégeknek

Bő egy hónapjuk van a cégeknek arra, hogy visszakérjék az Európai Bíróság határozata szerint jogtalanul visszatartott áfa-kifizetéseket. Ez derül ki abból a törvényjavaslatból, amely a napokban került a T. Ház elé.

Ebben az szerepel: az érintett cégek 2011. október 20-ig kérvényezhetik az immáron nekik visszajáró áfa kiutalását. A visszatartott forgalmi adó visszatérítése tehát nem lesz automatikus, sőt, az október 20-i határidő jogvesztő. Ismeretes: az Európai Bíróság a közösségi joggal ellentétesnek nyilvánította azt a magyar rendelkezést, amely a pénzügyileg nem rendezett (vagyis ki nem fizetett) ügyletek körében nem teszi lehetővé azt, hogy a cégek visszaigényeljék az áfát. Mivel ez a tilalom több bevallási cikluson keresztül is érvényesülhet, a magyar szigor elsősorban a havi bevallók életét nehezítette meg, az éves elszámolókat alig érintette.

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, mekkora összegről van szó. A kormány – elsősorban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – 250 milliárd forintos tételt emleget, amelyet a korábban a magánnyugdíjpénztáraktól az államhoz került vagyon egy részének értékesítéséből fedeznének. Az áfa-visszatérítés elvileg megjelenik a költségvetésben is, vagyis ennyivel nagyobbak lesznek a kiadások, a hiány tartásához tehát a bevételi oldalon is át kell vezetni a vagyon eladásából származó összeget. Mind a két oldalon ugyanakkor egyszeri tételekről van szó, így sem a kiadás, sem a bevétel nem érinti a büdzsé tényleges szerkezetét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) múlt heti sajtótájékoztatóján az áfa-visszatérítés kapcsán Varga Árpád azt mondta el, hogy egyelőre a NAV-nak sincs pontos tudomása a pénzügyileg nem rendezett ügyletekhez kapcsolódó áfa összegéről. A bevallásokban ugyan külön sor szerepel e címmel, a cégek azonban több más kérdeses összeget is itt mutatnak ki, vagyis az adatok nem az európai bírósági határozat alapján visszatérítendő összeget mutatják. Ezért van szükség a külön kérelem benyújtására.

Az uniós jogi fórum ítéletéből nemcsak a visszatérítés, hanem az áfaügyletek jövőbeni szigorúbb ellenőrzése is következik. Az ugyanis, hogy a valójában ki sem fizetett beszerzések áfáját vissza lehet igényelni, visszaélésekre csábíthat. A túlnyomórészt nyilván teljesen jogszerű kérelmek fejében a cégek tehát szigorúbb vizsgálatokra számíthatnak, és valamelyest nőhet minden áfa-visszatérítés teljesítésének időtartama is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.