BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Alkotmánybírósághoz és az EU-hoz fordulnak a bankok

A Bankszövetség Elnöksége rendkívüli ülésen tárgyalta meg a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának bankszektorra vonatkozó részét, írja közleményében a Bankszövetség.

Egységes álláspontot alakított ki abban, hogy a devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történő lehetősége a banki közösség számára elfogadhatatlan, mert az jelentős pénzügyi, makrogazdasági és növekedési veszélyeket von maga után, közölte a Bankszövetség. „A testület kinyilvánítja, hogy a fenti intézkedés végrehajtása esetén a bankoknak nincs más lehetősége, mint az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni” – szögezik le.

Közleményüket azzal zárták, hogy a Bankszövetség ugyanakkor nyitott, hogy a bejelentés többi, a bankokat érintő javaslataival kapcsolatban tárgyalásokat folytasson a pénzügyi kormányzat képviselőjével.

Mit jelentett be Orbán?

Az Otthonvédelmi Akciótervben rögzítik a korábban megállapított devizaárfolyamokat és lehetővé teszik az egyösszegű visszafizetést, forintban (frank esetében 180, euró esetében 250 forintos árfolyamon). A kormány úgy látja, hogy ez a döntés nem ingatja meg a hazai bankrendszert. A miniszterelnök kijelentette: az OTP és az FHB mögött ott áll a magyar állam, a külföldiek mögött pedig az anyabankok. A külföldi bankok már most is csökkenti aktivitásukat Magyarországon, sőt - mondta Orbán - egyes külföldi cégeknél a vezetői jutalmak alapja a magyar hitelezés csökkentése.

A magyar jog lehetőséget ad arra, hogy az állam beavatkozzon a korábban kötött jelzálogszerződésekbe. Várható, hogy ezt a döntést megtámadják külföldi szervezetek, ezekre megfelelő válaszintézkedésekkel reagál majd a kormány, mondta Orbán.

GKI: A kormány újabb súlyos csapást mér a befektetői bizalomra

A magyar kormány ismét hatalmi döntéssel akarja felülírni a hitelfelvevők és a bankok magánjogi szerződéseit, ami jogállamban tilos, újabb súlyos csapást mér a már eddig is súlyosan megroppant befektető bizalomra - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. gyorselemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az el MTI-nek.

A GKI azután fogalmazta meg véleményét, miután Orbán Viktor a Parlamentben bejelentette: a kormány megvalósíthatónak minősítette a Fidesz-KDNP-frakció azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő - 180 forint a svájci frank, 250 forint az euró és 2 forint a japán jen esetében - egyösszegű végtörlesztését forintban. A javaslat szerint, a bank külön költséget nem számíthatna fel az átváltással és egyösszegű visszafizetéssel kapcsolatban.

A GKI álláspontja szerint a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása, a visszamenőleges jogalkotás, az ágazatok után már-már vállalati szintű adókivetés, a független intézmények – például Alkotmánybíróság - jogosítványainak korlátozása után ez az újabb lépés a külföldi és a hazai tőke menekülését fogja okozni.

Suppan: A vagyonosabbak járnak jól

Suppan Gergely , a TakarékBank Zrt. elemzője szerint a vagyonosabb adósok hiteleinek végtörlesztése azzal járhat, hogy a rosszul teljesítő hitelek aránya növekszik a hitelállományon belül.
A végtörlesztés emellett csökkenti a háztartások megtakarításait (nettó értelemben azonban változatlan marad, mivel csökken a tartozás is), és összességében csökkentheti a háztartások rendelkezésére álló jövedelmet, így a fogyasztást is.

A leginkább negatív következmény azonban a gazdasági stabilitás és megbízhatóság újabb romlása lehet, aminek következtében a befektetők csökkenthetik magyarországi kitettségüket, elsősorban a hitelezési aktivitáson keresztül, ami eddig is kifejezetten nyomott volt.
További negatív következmény a hazai bankszektor leminősítése, és így forrásainak megdrágulása lehet.

Barcza:a bankok eredményét jelentősen rontja a végtörlesztési javaslat

Barcza György , a K and H Bank vezető elemzője szerint a svájci frank árfolyamát 180 forint felett kellene megállapítani ahhoz, hogy az eredetileg forinthitelt felvevők ne járjanak rosszabbul, mint a devizahitelesek, amennyiben előtörlesztésre kerül sor.

A bankok eredményét jelentősen rontja majd a kormányfő által javasolt, a devizahitelek végtörlesztését lehetővé tevő lépés - mondta az elemző, akinek véleménye szerint egy ilyen törvény adott esetben felemésztheti egyes bankok tőkéjét is, ez pedig nyilvánvalóan a hitelezési aktivitás szűkítésével járhat.

Ugyanakkor hosszabb távon bizonyára csökken az ország deviza kitettsége, amely csökkenti az országkockázatot is, tehát ez az irány helyes, rövid távon azonban nő a svájci frank, illetve az euró iránti kereslet, ami a forint árfolyamának gyengülését hozhatja magával - magyarázta az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.