BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barroso: "Az EU történetének legnagyobb válságát éli át"

Görögország az eurózóna tagjai marad, de az Unió történetének legnagyobb válságával néz szembe - mondta Jose Manuel Barosso, az Európai Bizottság feje az Európai Parlament tagjai előtt.

Barroso a szokásos, évértékelő beszédében türelemre intett a görög adósságválság megoldásával kapcsolatban. "Ez nem sprint, hanem egy maraton" - mondta. Az elnök a tagországok szorosabb gazdasági együttműködése mellett tört lándzsát, közös eurókötvények bevezetését és pénzügyi tranzakciók megadóztatását javasolva.

Az elnök kijelentését Görögország eurózóna-tagságáról nagy taps fogadta a Parlamentben. Ugyanakkor hozzátette, az "országnak véghez teljes egészében véghez kell vinnie vállalásait, méghozzá időben. Cserébe a többi eurózónatag biztosítja támogatásáról Görögországot és egymást".

Bár az elnök szavai szerint az Unió jelenleg a "történetének legnagyobb kihívása előtt áll", véleménye szerint nem csak lehetséges, de szükséges is, hogy túljusson rajta. Barroso szerint erősebb központi EU-kormányzásra is szükség van, különben túlzottan elaprózódik az Unió. Mint mondta "egy egész generáció tűzkeresztsége lehet ez". Az Európai Bizottság elnöke egy ponton Nelson Mandelát is idézte, miszerint "egész addig lehetetlennek tűnik [a feladat], amíg meg nem oldjuk".

A pénzügyi tranzakciókat sújtó adóról szólva Barroso elmondta, a szolgáltatóknak áldozatokat kell hozniuk. Az adó ötletét korábban élesen bírálta George Osborne brit pénzügyminiszter, aki szerint az adó bevezetése nyomán a devizakereskedők New Yorkba, Szingapúrba költöznének át, ami nem áll összhangban a londoni City érdekeivel.

Barroso felszólalt a közös eurókötvény bevezetése mellett is, igaz, nem azonnali hatállyal. "Amint az eurózónában rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök ahhoz, hogy mind az integrációt, mind a fegyelmet biztosítani tudjuk, a közös kötvény kibocsátása természetes és előnyös lépés lesz mindannyiunk számára." A monetáris uniót kiegészítő gazdasági unióra vonatkozó tervek a következő hetekben látnak napvilágot - ígérte az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.