BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barroso: Mondtam, hogy ellenőrizze az adatokat az Eurostat

"Az Európai Unió legmélyebb válságában vagyunk. És a válságból csak akkor tudunk kikerülni, ha mind a tagállamok kormányai, mind az európai intézmények elszántan cselekednek" - hangoztatta az Európai Bizottság elnöke a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva.

José Manuel Barroso szerint az eurózóna tagországok csak akkor válnak ismét szavahihetővé, ha szorosabbra zárják soraikat, és végre fegyelmezetten tartják magukat a szabályokhoz. Mint mondta, első lépésként elfogadták, most kibővítik az EFSF mentőalapot, majd pedig azt állandó verziójával, az ESM-mel cserélik. A harmadik fázisban bevezetik az erőteljesebben koordinált gazdaságpolitikát.

Barroso a továbbiakban kifejtette, hogy Európa partneri vállalkozás. "Van egy szerződésünk, és ez a Bizottságnak nem csak jogot ad, hanem kötelezettséget is ró reá, hogy kezdeményező legyen. Szigorúbb szabályokat javasoltunk a stabilitási paktumra vonatkozóan.

"Egyesek adatokat manipuláltak azért, hogy bekerüljenek az euróövezetbe. Első hivatali időmben, mint bizottsági elnök, javasoltam, hogy erősítsük meg az Eurostat statisztikai hivatalt. Legyen lehetőségük arra, hogy a helyszínen vizsgálják meg azokat az adatokat, amelyeket az egyes országok Brüsszelnek jelentenek. Ezt a tagállamok megakadályozták, aztán a válság idején hirtelen visszakoztak" – szögezte le Barroso, rámutatva az államok felelősségére a jelenlegi krízis kapcsán.

Arra a felvetésre, hogy a Bizottság szavát sokszor felülírták a tagállamok, Barroso azt felelte, mindig is akadtak federalisták, akik a tagállamokon keresztül képzelték el az EU kormányzását, ugyanakkor meg kell érteni, hogy ezek az intézmények a közösségért és nem ellene dolgoznak. Mint mondta, ez nem a Bizottságról vagy a saját személyes hatalmáról szól, hanem a működési feltételekről. Ha a tagállamok nem fogadják el a centralizált működést, azzal nem csak az eurót, de az egész EU-t teszik kockára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.