BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dr. Végzet még pesszimistább lett: Előbb jöhet az összeomlás

Néhány hónappal ezelőtt úgy gondoltam, hogy a katasztrófa 2013-ban következik. De most a gazdaság gyengélkedik az Egyesült Államokban, az eurózónában és az Egyesült Királyságban is. Vagyis, korábban érkezhet az újabb recesszió - mondta Nouriel Roubini, a világgazdasági válság érkezését előre látó professzor.

Az újabb válság 2013-ban érheti el „csúcspontját”, vagy akár korábban is, attól függően, hogy milyen politikai eszközök állnak rendelkezésre, nyilatkozta a Bloomberg tudósítása szerint a világhírű közgazdász kedden Londonban.

Három évvel a Lehman Brothers összeomlása után (amely egyértelmű oka volt a pénzügyi válság kialakulásának) a banki részvények a válság mélypontja óta nem látott szintre zuhantak és a banki adósság biztosítási felára rekordra emelkedett, mert a globális fellendülés lassul, és az euróövezetet sújtja a szuverén adósságválság.

„60 százalékos valószínűsége van annak, hogy a legfejlettebb gazdaságok újra recesszióba fognak esni” – adott hangot véleményének a New York Egyetem közgazdaságtan-professzora. Ez akkor következik be, ha a hatóságok kifogynak a lehetőségből, hogy sürgős támogatást nyújtsanak.

„Vissza kell állítani a gazdaság növekedését. Nem öt év múlva, hanem most. Rövidtávon erőteljes stimulusta van szükség, különben egy újabb Nagy Válság következik”, vélekedett Roubini, aki azt is elmondta, hogy a nagy különbség a jelenlegi és a néhány évvel ezelőtti helyzet között, hogy ezúttal „fogy a politikai fegyvertára”. A Roubini Global Economics vezére úgy látja, már jelenleg is egy újabb pénzügyi válság manifesztálódik a fejlett gazdaságokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.