BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fizethetnek a bankok is

Válságkezelési nagyüzem volt tegnap az Európai Parlamentben: Barroso bizottsági elnök ismertette a válság kárainak enyhítését célzó, a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó tervét.

„Eljött az ideje annak, hogy a pénzügyi szektor visszaadjon valamit abból a 4600 milliárd eurós segítségből, amit 2008 végétől, a globális pénzügyi válság kitörésétől kezdve kaptak az európai kormányoktól” – ezzel a szavakkal indokolta José Manuel Barroso a pénzügyi tranzakciókra kivetendő uniós adó tervét. Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülésén szólalt fel, ahol a brüsszeli testület elmúlt évi munkáját, illetve jövőbeni feladatait ismertette.

Nem sokkal az unió helyzetéről szóló Barroso-beszédet követően a brüsszeli testület adóügyi tagja ismertette is az adóra vonatkozó konkrét brüsszeli terveket, így a javaslatokat az eredetileg várthoz képest hetekkel korábban tette közzé a Bizottság. Algirdas Semeta a Tobin-adóként is ismert teher bevezetését Barroso beszédéhez hasonlóan azzal indokolta, hogy a pénzügyi szektornak részt kell vállalnia a válság költségeiből.

A korábban kiszivárgott értesüléseknek megfelelően a legkorábban 2014-től alkalmazandó adót a pénzügyi tranzakciók lehető legszélesebb körére kivetnék, amelynek egyúttal igen alacsony lenne a kulcsa, hogy elkerüljék a pénzügyi cégek elvándorlását. Az adót a pénzügyi szolgáltatók (bankok, biztosítók, nyugdíj- és befektetési alapok) közötti tranzakciókra vetnék ki, ha legalább az egyik fél az EU-ban rendelkezik székhellyel. A tranzakció minden szereplője által befizetendő terhet az értékpapír-, részvény- kötvényügyletekre, valamint a származtatott termékekkel történő tranzakciókra vetnék ki. Előbbieket 0,1 százalékos, míg az utóbbiakat 0,01 százalékos minimális adókulcs terhelné, amihez képest az egyes tagállamok magasabb rátákat is alkalmazhatnának.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.