BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét jön a szocpol

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: 1000 milliárdos egyenlegjavítási csomagot tartalmaz a 2012-es költségvetés, ezzel jócskán felülmúlva a Széll Kálmán Tervben szereplő 550 milliárdos összeget.

Elkészült a végleges költségvetés - szögezte le Matolcsy György, ismertetve a büdzsé fő számait. A miniszter szerint bár sok javaslat érkezett, a fő célok és a sarokszámok változatlanok maradtak. 2,5 százalékos hiányt irányoz elő a 2012-es költségvetés, 72 százalékra csökken az államadósság. Az inflációs előrejelzés 4,2 százalékot feltételez, a kormány az esetleges kockázatok ellenére nem módosított az adaton. Magyarország 2012-ben kisebb kamatfizetést könyvel el, 3,8 százalékról 3,6 százalékra csökken a kamatfizetési arány, 1 100 milliárd forintra. A fogyasztás 0,2 százalékos emelkedésére számít a kabinet jövőre, emellett jelentősebb, bár 4 százalék alatti reálkereset-bővüléssel kalkulálnak. A beruházások több mint 3 százalékkal emelkednek majd jövőre, mivel 2012-ben 25 százalékkal több uniós forrást, 300 milliárddal többet használhat fel a kormány.

Bár az MNB módosította a folyó fizetési mérleg számítási módját és ezzel csökkent az eredmény, továbbra is pozitív mérleget vár a kabinet. 10-11 százalékos munkanélküliségi rátát várnak, de "titokban reménykednek" abban, hogy egy számjegyű lesz az állástalansági arány, köszönhetően annak, hogy a Start program keretében 200 ezer főt vezetnek be a munka világába.

A kormány egyik célja a nyugdíjkassza zárása, hogy a bevételekből fedezhessék a kiadásokat. Idén 890 milliárd volt a nyugdíjkasszák hiánya, 2012 lesz az első év, amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjak. 2 550 milliárdos nyugdíjkasszával számol a kornány, minden más elemet (rokkantnyugdíj, stb.) más alapokból fizeti a költségvetés.

Az egészségügyi kasszát ugyan nem tudják a fentihez hasonlóan zárni, de elindulnak ebbe az irányba. A költségvetésben 1 746 milliárdot terveznek, ebből 570 milliárd a hiánya, vagyis a járulékbevételeken felüli, szükséges összeg. A kassza 70 százalékát tehát bevételekből finanszírozzák.

A jövő évi büdzsé lezárja a 16 százalékos adókulcs bevezetését az adójóváírás és a fél-szuperbruttó kivezetésével. A 202 ezer forint felett keresők a mintegy 100 ezer forint nekik járó összeget csak később kapják meg, a kormány egy az adójóváírás törlését kiegyenlítő megoldás vezet be. Ennek részleteiről jelenleg egyeztet a kormány, a végleges kompenzációs rendszr október végére alakul ki. Matolcsy György megerősítette: senki nem járhat rosszul az egykulcsos adórendszerrel.

A Start munka alap 132 milliárd forintot biztosít a 200 ezer állás létrehozására. A Start munkások esetében 63 ezer forint lesz a bruttó munkabér, ebből 7 százalékos járulékot kell levonni, vagyis a munkáltatónak nem kell megfizetnie a járulékokat, sem a nyugdíjjárulék fizetését.

A költségvetés több ponton eltér a 2011 elején tervezett pályától: magasabb inflációval, alacsonyabb növekedéssel és nagyobb tartalékképzési igánnyel kalkult tehát a kabinet, de az alapvonalak egyeznek. A költségvetésben a korábbi 550 milliárdos tervnél több, 1 000 milliárd forintos javulás szerepel. A Stabilitási Alap, valamint az új kiadáscsökkentési terv és a 440 milliárd forintos adóbevételi többlet adja ki együtt az ezer milliárdos egyenlegjavítást.

Adóemelést tartalékolási célból vezet be a kormány ilyen az áfa-emelés, illetve az egészségügyi kassza egyenlegének javítására. Szintén adóemelést indokol az arányos közteherviseli rendszer kialakítása és az adó kiskapuk bezárása. 

A kiemelt ágazatokra 8,5 százalékkal több forrást fordít a kormány, elsősorban a kiadáscsökkentő, Matolcsy György szerint forradalminak tekinthető átalakításoknak köszönhetően. Emellett a 25 százalékkal több uniós forrás segítségével az egészségügyre például mintegy 270 milliárd forinttal nagyobb összeg jut.

Baleseti adó, otthonteremtés, utazási kedvezmény

Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta: nem számolnak további áfa-módosításával, maradnak az eredeti áfakörök, beleértve az alapvető élelmiszereket is. A kormány a dán baleseti adót vezeti be, itt a biztosító fizet, beépítve az adót a díjtételbe. Otthonteremtési támogatást is tervez a kormány: a gyereket nevelő és a gyereket vállaló családok a jövőben kamattámogatást kapnak új vagy használt lakás építéséhez vagy vásárlásához. Erre 6,5 milliárd forintot irányoz elő a 2012-es büdzsé.

A központi közigazgatásból mintegy 5 500 főt bocsát el a kormány a párhuzamosságok csökkentésére, az elbocsátottak többsége eléri a nyugdíjkorhatárt. A kormány rehabilitációs kártyát vezet be a munkába visszatérő rokkantnyugdíjasok számára , amellyel teljesen mentesülnek a munkáltatók a járulékfizetés alól, amennyiben volt rokkantnyugdíjast alkalmaznak. Arra a kérdésre, lesz-e nyugdíjemelés, Matolcsy György elmondta: az infláció mértékének megfelelő nyugdíjemelést alkalmaz a kormány.

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat legnagyobb "erénye", hogy segíti a "görög út" elkerülését, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország el tudjon rugaszkodni az európai válságzónától.

Rogán Antal pénteki budapesti sajtótájékoztatóján - amelyet azután tartott, hogy a kormány a Ház elé terjesztette a költségvetési javaslatot - a 2012-es büdzsé további "erényének" nevezte, hogy stabil alapokra épül, és rekordszintű, összesen 300 milliárd forintos tartalékot foglal magában, amely szerinte képessé teszi az országot a válsághelyzetek gyors kezelésére. Még soha nem készült költségvetés ekkora biztonsági tartalékkal - hívta fel a figyelmet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.