BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még idén jön a recesszió? - Szűkös évre készülhetünk

Még idén újabb recesszióba süllyedhet a magyar gazdaság, szeptemberben már negyedik hónapja zsugorodik a teljesítménye. A kilátások sem sokkal biztatóbbak, szűkös esztendőre kell felkészülni.

Három negatív hónapot követően ismét csökkent a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA). Az előző havi szinttől szeptemberben 0,42 százalékkal maradt el, és már éves összevetésben sem mutat emelkedést. Mivel a harmadik negyedév utolsó hónapjáról van szó, és már a második negyedévben is nulla növekedést mutatott a KSH GDP-statisztikája, amit könnyen lehet, hogy lefelé módosítanak, ezért definíció szerint is recesszióról beszélhetünk.

A mostanihoz hasonló mértékű negatív eredményt utoljára 2009 elején mutatott a GYIA, az újabb hullámvölgy kevésbé meredek, mint az akkori. Hatásában azonban mégis hasonló lehet, hiszen egy még inkább legyengült állapotban, és sokkal érzékenyebb pénzügyi környezettel társulva éri el az országot.

A gyorsulási irányadó összetevői közül hat romlott előző hónaphoz képest, kettő stagnált és kettő mutatott csak javulást. Főleg az emelkedő infláció nyomán csökkent a reálkamat, és egy másik pénzügyi jellegű mutató, a fogyasztási hitelek állománya befolyásolta kedvező irányba a GYIA-t. A kulcsmutatók, mint az ipari termelés, és a német üzleti kilátások eközben számottevően romlottak, ami jelzi, hogy az újabb gazdasági lejtmenet mögött a romló nemzetközi feltételek állnak. Romlott emellett a pénzmennyiséget, a rövid és hosszú lejáratú hozamok különbségét illetve a tőzsdeindexet és a tartós munkanélküliséget reprezentáló indikátor is.

A stagnáló mutatók a reálkereset valamint az ipari belföldi értékesítés voltak, az előző hónaphoz hasonlóan tehát ismét a belpiacot leképező adatok bizonyultak relatíve erősebbnek. Az idei adócsökkentéseknek tehát valószínűleg volt némi hatásuk, még ha nem is olyan mértékű, amekkorára a kormány számított.

A második negyedévi, kiábrándító növekedési adat megjelenését követően felülvizsgálták szakértők az idei és a jövő évi prognózisaikat, és jelentősen rontottak azokon, ami a GDP-bővülést illeti. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője például recesszióval számol már az idei év második felére, ami egybecseng a GYIA mutatóból kapott információval. Nem mély lesz a visszaesés, de a stagnálásnál rosszabb a helyzet. Nem számol viszont zsugorodással Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, szerinte néhány tizedes pluszban lehet a bővülés. Júliusban például meglepően erőteljes volt a német ipar teljesítménye, tehát a külpiacok is magukra találhatnak valamennyire.

Nagyon megnövekedett ugyanakkor a bizonytalanság, a konjunktúramutatók jelentősen romlanak, de a cégek ebből egyelőre nem éreznek a piacaikon semmit – folytatta lapunknak nyilatkozva Suppan Gergely. A szakértő szerint mindez inkább a politikába vetett bizalom drasztikus hanyatlását tükrözi európai és világszinten is.

A kilátások romlásában Török Zoltán elsősorban a külső tényezőket látja erőteljesebbnek, ami az export lassulásában mutatkozik meg. A GKI tegnap megjelent prognózisában viszont a gazdaságpolitikát, az elmúlt időszak piacellenes lépéseit okolja a helyzet romlásáért. A kutatóintézet 2012-re 1 százalékos GDP-csökkenéssel számol, amely mögött 3 százalékos fogyasztáscsökkenés áll.

Idén viszont annak ellenére bontakozhat ki a recesszió, hogy kimondottan nem restriktív, sőt, az adóemelések miatt expanzív a gazdaságpolitika. Ennek pozitív hozadékát azonban lehet, hogy csak 1,5-3 éves időhorizonton láthatjuk – vélekedett Török Zoltán, aki azt is kiemelte, hogy a svájci frank drasztikus erősödése egyszerűen kisöpörte az adócsökkentésből származó többletjövedelmet az országból.
A kormány szerepének megítélése egyébként is ellentmondásos. Van például egy erőteljes próbálkozás, hogy a megcsontosodott rossz struktúrákat elmozdítsák, mint például a munkavállalási hajlandóság, vagy a feketegazdaság, de eddig érdemben nem sikerült előrelépni, inkább a jövő évi büdzsé szólhat erről – vélekedik Török. Vannak azonban olyan lépések, mint a kedvezményes végtörlesztés, amely a GKI számítása szerint 1000-1400 milliárd forintos tőkeállományt érinthet, amelyek viszont még fékezik is a gazdaságot. Arra számítanak ugyanis a szakértők, hogy az idei év végén a lakosság minden követ meg fog mozgatni, hogy kiszálljon a devizahiteléből, ami viszont további negatív hatással lesz a fogyasztásra.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato

A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.