BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nagyobb rálátást kér a főváros a BKV-ra

Miközben a nemrég lemondott Kocsis István utódját keresik a BKV-nál, tovább folyik a fővárosi tömegközlekedés irányításának központosítása.

A Fővárosi Közgyűlés következő, szerdai ülésén szavazhatnak arról a javaslatról, amely a közlekedési cég igazgatóságát vonná még erősebb önkormányzati felügyelet alá. A javaslat egyrészt csökkentené az igazgatóság létszámát, a mostani kilenc főről hétre. Másfelől a tagokat határozatlan időre nevezné ki az önkormányzat. Változik az igazgatóság elnökének kinevezési módja is. Eddig a tagok maguk közül választottak, ezek után ez is a városvezetés jogköre lehet.

Akárki is lesz a BKV új vezérigazgatója, a jogköre csökken a pénzügyi döntésekben is. Ezt jelzi az, hogy nem marad a cég vezetőjének egyszemélyi feladata a kisebb nagyságrendű pénzügyi kérdésekben a döntéshozatal. Eddig a befektetéseknél 20, a vagyon elidegenítésénél vagy bérbeadásánál 100 milliós értékhatárig a vezérigazgató dönthetett, ez most megváltozna.

A szerdai közgyűlés igazán érdekes pontja egy olyan javaslat lehet, amely kimaradt a programból. Nem szerepel ugyanis továbbra sem napirenden a fővárosi kórházak államnak adásáról szóló javaslat, amely pedig egyszer már elkészült.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Világgazdaság-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.