BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt az euró egyik tervezője: Görögországnak ki kell lépnie!

Az Európai Központi Bank (EKB) korábbi vezető közgazdásza szerint „elkerülhetetlen” Görögország kilépése a monetáris unióból.

„Nincs más út” – adott hangot véleményének Otmar Issing, az euró egyik megalkotója a német Sternnak adott interjújában. A bruttó államadósság az előrejelzések szerint a GDP 160 százalékára emelkedhet jövőre, és az ország kötelezettségeinek 50 százalékának leírására kényszerülhet, amely „nem történhet meg a monetáris unióban” Issing szavai szerint.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke azt mondta, az a javaslat, hogy egy ország elhagyja az eurót „abszurd”. Meglátása szerint Görögország képes megoldani a problémákat fiskális reformokkal. Issing ugyanakkor úgy látja, ez már túl késő és „az ország nem fog talpra állni drasztikus adósságátütemezés nélkül”.

Az adósság leírása nem történhet meg az euróövezeten belül, mert ha ez megvalósulna, más eladósodott országok is az adósságszint csökkentésével próbálnák megoldani problémáikat, amely „a monetáris unió végét” jelentené, mondta Issing.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.