BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mellár: A kormány visszatáncolt, de legalább nem ostobán

Míg korábban a kormány végig a progresszív adórendszer ellen szónokolt, és gyakorlatilag azt állította, hogy ez a szisztéma juttatta csődközeli helyzetbe az országot, most kénytelen visszatáncolni, ugyanis nem csinál mást, mint bújtatott módon és persze hangsúlyozottan átmenetileg visszaállítja a többkulcsos adózást, kommentálta az atv.hu-nak Mellár Tamás a kormány legújabb intézkedését.

Eszerint a jövőben a nettó 202 ezer forint felett keresők egyfajta hozzájárulást kötelesek fizetni, amit a kabinet a gyengébben keresők veszteségeinek kipótlására fordít. A KSH volt elnöke szerint azonban legalább öröm az ürömben, hogy a kormány most nem olyan ostobán viszonyul a szegényebbek anyagi veszteségeihez, mint tavaly tette, az egykulcsos adórendszer bevezetésekor. Akkor ugyanis hiába figyelmeztette a kabinetet a költségvetési tanács és számos érdekvédő tervezet, hogy az új szisztéma a 250 ezer forint alatt keresőknek havi több ezer forint kiesést okoz, a kabinet csak azt hajtogatta, az arányos adózásnál nincs remekebb és igazságosabb rendszer.

Csakhogy, figyelmeztetett Mellár, most újabb veszteség éri a munkavállalókat, ugyanis kivezetik az adójóváírás rendszerét, ez viszont már olyan mérvű feszültséget szülne, amit mindenképp kompenzálni kell. Így három eset van: vagy az állam szenved el veszteséget, ha a jelenlegi költségvetésből pótolja ki a szegényebbek kieső jövedelmét, vagy a munkavállaló, ha az állam többletbérezésre kényszeríti, vagy a munkáltató, ha egyfajta szolidaritási pénzt szednek tőle. Az állam, mutatott rá Mellár, az utóbbit választotta, visszacsempészve a többkulcsos adózást. Az persze kérdés, hogy ezt a pénzt milyen technikával hajtja be, az azonban biztos, hogy a hozzájárulás beszedése tovább bonyolítja a Fidesz által úton-útfélen kívánatosnak tartott egyszerűséget. Mellár szerint így célszerűbb lenne nyíltan több kulccsal adóztatni, ahogy a Lajtától nyugatra is teszi a legtöbb állam, és ahol a progresszív szisztéma nem veti vissza a versenyképességet.

Mellár szerint már a tavalyi, az egykulcsos rendszerre való átállás is erősen megviselte a szavazóbázist, aminek a kiábrándultsága most tovább súlyosbodott. Ugyan 700-800 ezer ember egyértelműen jól járt a Fidesz adópolitikájával, további 700-800 ezer fő veszteségeit kompenzálták – például a gyerekek után járó – kedvezmények, ám mintegy 2,5 millió ember vesztese a jelenlegi gazdasági rezsimnek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 28-én számol majd be a béremeléssel és kompenzációval kapcsolatos tervek részleteiről - mondta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Duna Tv műsorában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.