BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva ideges - Nagyot veszíthet, ha lemond a szíriai diktátor

Az orosz vállalatok az energetika, a turisztika és az infrastruktúra-fejlesztés terén is aktívak Szíriában, a jelenlegi politikai patthelyzet jelentős kárt okozhat Moszkvának.

A Szíriába irányuló tavalyi orosz export értékét 1 milliárd dollárra becsülik, míg az ott megvalósított orosz befektetések értéke 19,4 milliárd dollárt tesz ki, jelenleg viszont befagytak a csatornák a két ország között.

"Valamennyi Szíriába irányuló szállításunk leállt" - közölte Anton Kudratyev, az Uralmash fúróeszközöket  gyártó holding értékesítési igazgatója. Az orosz cég 14 éve exportál Szíriába. Szergej Makarov, a Szíriában működő legnagyobb orosz cég, a Sztroitranszgaz igazgatója szerint munkájukat ugyan jelentős fennakadások nélkül végzik, ám problémáik vannak az európai beszállítóikkal. Ezek ugyanis nem szállítják le a szerződésekben vállalt berendezéseket. Gondot jelentenek az emelkedő szállítási díjak és a bankszektor kvázi összeomlása is.

A jelenlegi kellemetlenségek, amelyek az orosz cégeket érik, persze elhalványulnak ahhoz a káoszhoz, amely akkor támadna, ha az Asszad-kormányt erőszakkal eltávolítanák a hatalomból. A The Moscow Times idézte a Moscow Defense Brief-et, amely szerint Oroszországnak több mint 4 milliárd értékű aktív fegyverszállítási szerződése van Szíriával, továbbá az arab ország biztosítja Oroszország részére Tartusban az egyetlen haditengerészeti támaszpontot a Földközi-tenger térségében. A fő kérdés jelenleg az, vajon a jelenlegi vezetés kitart-e vagy sem" – fogalmazott Kudratyev.

A Kremlin a lap szerint mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozzák a líbiai forgatókönyv ismételt eljátszását. Ott a NATO aktívan segítette a lázadók Moammer Kadhafi eltávolításában. Az új, átmeneti kormánynak most jogában áll eldönteni, hogy betartja-e a korábban Kadhafi által Oroszországgal kötött, mintegy 10 milliárd dollár értékű szerződést. Moszkva ugyan elítélte a szíriai kormány erőszakos cselekményeit a tüntetőkkel szemben, de ellenzi az új ENSZ szankciók bevezetését Szíriában. Ugyanakkor az Asszad távozását célzó nemzetközi nyomás így is fennmarad: hamarosan életbe lép az EU által bevezetett olajexport-tilalom, amely 3 milliárd dollártól, forrásai harmadától fosztja meg a szíriai elnököt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.