BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama mentené a menthetőt

Barack Obama visszalépett: beleegyezett abba, hogy elhalassza szeptember 7-ére tervezett kongresszusi beszédét, miután a képviselőház vezetője, John Boehner rápirított, hogy egy nappal később tartsa meg felszólalását, mert az egybeesik a republikánusok elnökjelölti vitájával.

Washingtoni megfigyelők szerint az amerikai elnök engedékenységével azt kívánta demonstrálni, hogy munkahelyteremtő terve pártok felett áll, és arra intette az egymással hadakozó republikánusokat és demokratákat, hogy ássák el a csatabárdot, mert az Egyesült Államok súlyos gondokkal küzd.

Az elnök azért hívta össze a kongresszus két házának együttes ülését, hogy ismertesse gazdaságélénkítési és foglalkoztatást növelő elképzeléseit. Az amerikai gazdaság jelenleg alig növekszik, miközben a Fehér Ház adósságcsapdába került, egyre több – már 14 millió – ember van munka nélkül, és az ingatlanpiac változatlanul pang. A megfigyelők abban is egyetértenek: ahogy múlik az idő, úgy lesz Obamának egyre kisebb esélye a gazdaság talpra állítására, holott ezek a problémák fogják uralni a 2012-es amerikai elnökválasztási harcot.

Az elnök, hogy a maga javára billentse a mérleg nyelvét, egy sor intézkedés bejelentésére készül kongresszusi beszédében. Ennek fontossága hangsúlyozására kérte, hogy tartson együttes ülést a két ház; ilyen fórumot normál esetben a januári, az unió helyzetéről szóló elnöki évértékelő alkalmából szokták összehívni az USA-ban. Obama még mindig reménykedik, hogy képes adókedvezményeket bevezetni a vállalatok számára, különösen a bérek után fizetendő járulékok csökkentése révén.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.