BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszióba kerülhet Svájc az erős frank miatt

Svájc gazdaságát megviseli a frank erősödése, és elemzői vélemények szerint újra recesszióba kerülhet az ország, ha a frank ilyen erős marad.

A svájci gazdaság a leggyengébb ütemben bővült, mióta kilábalt a válságból, mert az alpesi fizetőeszköz jelentősen erősödött, amely hátráltatta az exportvezérelt kilábalást.

A bruttó hazai termék 0,4 százalékkal növekedett az első negyedévhez képest, amely összhangban van a Bloomberg által végzett felméréssel. Ez a legrosszabb gazdasági teljesítmény, mióta a svájci gazdaság kilábalt a recesszióból 2009 harmadik negyedévében. A külföldi értékesítések 1,3 százalékkal estek vissza az év első három hónapjához képest, amikor még 3,4 százalékos bővülést mértek. A beruházások 2 százalékkal estek.

Svájc gazdasága a lehűlés jeleit mutatja, mert a frank 8 százalékot erősödött az euróval szemben, és ez visszavetette az exportot, és a globális gazdaság is lassul. A KOF indikátor, amely 6 hónapra jelzi előre a gazdaság várható teljesítményét visszaesett, és a központi bank is közölte, hogy a gazdasági kilátások „jelentősen romlottak”.

Az euróövezet Svájc legnagyobb exportpiaca, amely csupán 0,2 százalékkal bővült a második negyedben, Németországban pedig 0,1 százalékos GDP-növekedést mértek.

A globális kereslet gyengülése és a frank erőssége is hatást gyakorol a gazdaságra – mondta David Kohl, a Julius Bear csoport frankfurti helyettes vezető közgazdásza. „Ha a valuta a jelenlegi szinten marad, Svájc jövőre recesszióba csúszhat” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.