BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájc újra megnyitja a devizaháborút

Svájc a globális devizaháború újabb körét nyitotta meg, írja a Bloomberg. Az országban a gazdasági növekedés visszaesett frank erősödése miatt, amely lépésre kényszerítette a politikai döntéshozókat.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB)  tegnap arról döntött, hogy a frank árfolyamár minimálisan 1,2-es szinten határozza meg az euróval szemben; a jegybank több mint 30 éve először határozta el magát, hogy ilyen lépést tegyen.

A frank tegnap több mint 8 százalékot esett az euróval szemben, amely rekordnak számít az közös európai deviza bevezetése óta. Ma is az 1,2-es szint felett áll a kurzus, és a befektetők nem kezdték el támadni az SNB minimális célárfolyamát.

„Most sokkal több intervenciót fogunk látni” – mondta Stuart Thomas, az Ignis Asset Management portfólió-menedzsere. A valuta tradíciónális menedék-jellegét próbálják aláásni, tette hozzá.

A frank 16 százalékot erősödött a 9 vezető devizából álló kosárral szemben ebben az évben szeptember 2-áig a Bloomberg korreláció-súlyozott indexe alapján.

Más központi bankok is gyengíthetik valutájuk árfolyamát, mondta David Bloom, a HSBC Holdings globális valutastratégája. A bank tegnap csökkentette a 3 százalékos világgazdasági növekedési előrejelzését erre az évre 2,6 százalékra, hozzátéve, hogy az egészséges kilábalás „távoli álom”.

Miután nullára csökkentették a központi bankok az irányadó kamatot az árfolyam-politikához nyúlhatnak, hogy nekik legyen a leggyengébb devizájuk, mondta Bloom. Hangsúlyozta: „Ebben a játékban mindenki nem nyerhet, de ez nem azt jelenti, hogy nem is fognak próbálkozni”.

Japán a múlt hónapban 4,51 ezer milliárd értékben adott el jent, amely a legnagyobb intervenció volt 2004 óta, jegyzi meg a Bloomberg. Jun Azumi pénzügyminiszter pedig tegnap azt mondta, ki fogja emelni a jen erejének veszélyeit a G7 szeptember 9-10-ei találkozóján.

A Brazil pénzügyminiszter, Guido Mantega tavaly már egy devizaháborúra hívta fel a figyelmet, a múlt héten pedig azt mondta, hogy reméli, a központi bank csökkenteni fogja az irányadó kamatszintet, hogy limitálják a reál felértékelődését.

Más gazdaságok is arra kényszerülhetnek, hogy felvegyék a harcot, ha az emberek elhagyják a frankot és a jent – mondta Geoffrey Yu, az UBS AG valutastratégája, ilyen lehet Svédország és Norvégia.

A HSBC tegnap a norvég korona vásárlását ajánlotta az SNB akciója után. A fizetőeszköz 4,5 százalékot erősödött ebben az évben 9 vezető társával szemben.

Japán politikai döntéshozói nem valószínű, hogy követik Svájc példáját, mert a gazdaság sokkal nagyobb, mondta Masaaki Kanno, a Bank of Japan korábbi vezető tisztségviselője, és most a JP Morgan Chase & Co. vezető közgazdásza. „A nagy különbség Svájc és Japán között a gazdaság mérete” – hangsúlyozta. Japán a világ 3. legnagyobb gazdasága. Ha Japán 70 vagy 75-ös szinten limitálná a jent a dollárral szemben, akkor az azt jelentené, hogy potenciálisan „végtelen” mennyiségű dollárt kellene vásárolnia.

Jim O’Neill, a Goldman Sachs Asset Management vezére szerint a svájci intervenció nem fogja megoldani a világ problémáit, de segíthet stabilizálni a piacokat, és a befektetők visszatérhetnek a kockázatosabb eszközökhöz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.