BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

120 milliárd dollár tűnhetett el - Visszaszívná a pénzeket Athén

Egy Svájc és Görögország között létrejövő új adóegyezménynek köszönhetően sok milliárd euró juthat a válsággal sújtott állam kasszáiba, ezzel megakadályozva a tőke menekülését Görögországból – írja a Financial Times Deutschland (FTD).

"Svájc késznek mutatkozott arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat Görögországgal egy olyan adóegyezményről, mint amelyet Németországgal kötött" - hangoztatta az FTD-nek adott interjújában Horst Reichenbach, az EU Görögországban illetékes munkacsoportjának képviselője. Az FTD szerint a svájci kormány megerősítette, hogy felvette a kapcsolatot Athénnal. "Előzetes megbeszéléseket folytatunk Görögországgal egy adóegyezményről. A jövő héten találkozóra kerül sor" - hangoztatta a nemzetközi pénzügyi kérdésekkel foglalkozó svájci államtitkárság szóvivője.

Mindenesetre a svájci kormány még nem döntött arról, vajon elkezdi-e a tárgyalásokat. Egy, a német mintára létrejövő megegyezés segítséget jelenthetne a görög államnak. Ugyanis becslések szerint görög állampolgárok akár 200 milliárd eurót rejtegetnek Svájcban, ennek nagy része illegális pénz. Az adósságválság kitörése óta magánszemélyek és vállalatok tömegesen ürítették ki görögországi folyószámláikat. A központi bank statisztikusai szerint 2010 eleje óta legalább 46 milliárd dollár folyt el a hellén gazdaságból, de egyes elemzők szerint a tényleges összeg akár a 120 milliárd dollárt is elérheti. Ez a pénz most igencsak hiányzik az ország bankjaiból, amelyek mostanra gyakorlatilag hitelezésképtelenné váltak.

A svájci-német megegyezés alapján 2013-tól a svájci bankok 26 százalékos egységes adót szednek be a német számlatulajdonosoktól, emellett az elmúlt tíz év tőkenyereségeire is 19-34 százalékos adót vet ki Berlin. Cserébe a számlatulajdonosok kiléte titok marad és sem nekik, sem a számlavezető bankjaiknak nem kell a német igazságszolgáltatásától tartaniuk.

Reichenbach, akinek fő feladata az adók beszedésének megkönnyítése a görög állam számára, úgy látja, hogy akár 2013 január elsejétől életbe léphet a fentihez hasonló görög-svájci megállapodás. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.