BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-csúcs: nekünk is nagy a tét

Az eurót és áttételesen a forintot is a mélybe ránthatja, ha Merkel és Sarkozy a vasárnapi EU-csúcsig nem tud megegyezni az euróövezeti mentőalap reformjáról. A frontok megmerevedni látszanak, a piacok egyre idegesebbek.

Nem sikerült közös álláspontra jutniuk a legfontosabb euróövezeti vezetőknek azon a szerda éjjeli találkozón, amelynek célja a nagy reményekkel várt vasárnapi EU-csúcs döntéseinek előkészítése volt. A frankfurti egyeztetésen ugyanis kiderült: Németország és Franciaország továbbra is máshogy képzeli el az ideiglenes euróövezeti mentőalap (EFSF) reformját.

Nicolas Sarkozy francia elnök, aki még lánya születését is elmulasztotta a sebtében összehívott találkozó miatt, úgy véli, hogy az EFSF-nek gyakorlatilag bankként kellene működnie a jövőben.  A luxemburgi székhelyű intézet többek között felhatalmazást kapna a bajba került eurózóna-tagállamok kötvényeinek vásárlására – ez eddig az EKB feladata volt – , és kvázi kereskedelmi bankként közvetlenül az EKB-tól is kapna tőkét. Szakértők szerint ezáltal az EFSF „tűzereje” lényegesen növekedne, viszont közvetetten továbbra is az EKB finanszírozná a tagországok államháztartási hiányát.

Angela Merkel német kancellár ezzel szemben az úgynevezett biztosító-modellt favorizálja. Ennek keretében az EFSF, ahelyett, hogy hatalmas összegeket ölne kötvénypiaci intervenciókba, inkább a befektetőket ösztönözné erre. Cserébe átvállalná az invesztorok kockázatának egy részét, becslések szerint 20-30 százalékát, így – ha a befektetők is úgy akarják - relatív kis ráfordítással nagy hatást tudna kifejteni.

A hétvégi csúcs kimenetele Magyarország számára is meghatározó lehet. „Áttörheti a 300-as határt és akár a 310-es szintig is gyengülhet a forint az euróval szemben a jelenlegi 298-as szintről, ha a piacok számára csalódást keltő eredmény születik a vasárnapi euróövezeti csúcson” – mondta a Világgazdaságnak Saághy Pál. Az Equilor deviza üzletágának vezető üzletkötője szerint ennek oka egyrészt az, hogy térségünk gazdaságilag főleg az eurózónától függ, így válságának mélyülése minket is lehúzna. Másrészt ebben az esetben a befektetők még inkább menekülnének az EU-n belüli kockázatosabb eszközökből, márpedig a forint – például az euróhoz képest – továbbra is utóbbi kategóriába számít.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.