BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa három válsággal küzd - Örülhetünk, ha egyre lesz megoldás

Hiba lenne az euróövezet minden bajára gyógyírt várni a hétvégi EU-csúcstól, de legalább az egyikre, a banki finanszírozási válságra hiteles megoldással kell előállniuk az uniós vezetőknek, és erre van is remény - vélekedtek csütörtöki előzetes helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) csütörtöki elemzése szerint Európa egyszerre három - egymással összekapcsolódó - válsággal küszködik.

Az egyik a bankok elégtelen tőkehelyzete és kitettségük a szuverén adósságválságnak, a másik a kormányok súlyos eladósodottsága, és az, hogy némelyiküknek csekély, vagy éppen semmilyen esélye nincs arra, hogy adósságait valaha is visszafizesse, a harmadik pedig az egyes eurótagállamok olyan mértékű versenyképtelensége, amely miatt gazdaságaik a recesszió közelében, vagy ténylegesesen recesszióban van.

A CEBR londoni elemzői szerint ebben a helyzetben az elsődleges fontosságú feladat a bankok helyzetének rendezése, ami egyszerre igényel tagállami és EU-szintű intézkedéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.