BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez történt Sarkozy villámlátogatásán

Az adósságválság megoldására irányuló fáradozások egyre drámaibb formákat öltenek - írja csütörtöki számában a Die Presse Nicolas Sarkozy németországi látogatása kapcsán.

Az osztrák lap szerint alig néhány nappal az EU csúcs előtt Nicolas Sarkozy francia elnök villámlátogatást tett Frankfurtban, ahol szerda este Angela Merkel német kancellárral és az Európai Központi Bank elnökével találkozott, hogy megoldják az EFSF eurómentési csomag alkalmazásáról támadt vitát. Mint a Reuters kormánykörökből értesült, a találkozón részt vett még Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, francia kollégája, François Baroin, továbbá Christine Lagarde, az IMF vezetője, Jean-Claude Juncker, az eurogroup vezetője, valamint José Manuel Barroso, az EU elnöke és Herman Van Rompuy, az EU Tanács elnöke. Az Európai Központi Bank részéről Jean-Claude Trichet távozó elnök és utódja, Mario Draghi volt jelen.

Az idő szorít - írja a Die Presse, hiszen a vasárnapi EU csúcson terveket kell kidolgozni az eurózóna adósságválságának megszűntetésére. Merkel közvetlenül a találkozó előtt jelezte Németország készségét az adósságválság megoldására. "Az euró megmentése és a válság leküzdése érdekében mindent meg kell tenni. A szerződésmódosítás sem tabu " – hangoztatta Merkel. Feltette a szónoki kérdés: hol van az előírva, hogy egy uniós szerződés módosításához évtizedek kellenek? Megfogalmazása szerint Európának a nem hagyományos intézkedésekre is készen kell lennie, de tudni kell, hogy az összes hibát "nem lehet egy csapásra megoldani"

A hétvégi uniós csúcson sok mindennek kell eldőlnie: az EU vezetői határoznak a Görögországnak nyújtandó következő, 8 milliárd eurós hitelrészletről, emellett a magánszektor bevonásával frissítik a mentőcsomagot. Meg kell vizsgálniuk az európai bankok feltőkésítésének lehetőségeit és az EFSF kibővítése is terítékre kerül. Németország igyekezett előre lehűteni a kedélyeket az utóbbival kapcsolatban, annak ellenére, hogy a lapok már arról cikkeznek, hogy a most 440 milliárd eurós alapot 2 ezer milliárdra bővítenék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.