BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajszálra a recessziótól feldolgozóipar

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 50,8. A korábbi szeptemberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték és a bővülés üteme kifejezetten alacsony. A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel emelkedtek augusztushoz képest. A foglalkoztatottság már tizenkettedik hónapja növekszik, bár az ütem tovább gyengült, közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Tavaly július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban lassabb ütemre váltott a bővülés. A mostani érték 2010 szeptember óta a második legalacsonyabb, elmarad az idei júliusi 52,1 ponttól is, ami eddig a második legkisebb 2011-es érték volt a 2011 augusztusi (50,1) után. A szeptember havi index 0,7 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél.

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de ezzel együtt már huszonegyedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb a növekedés üteme szeptemberben.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, és a mostani a tizedik legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilenc hónap bővülés után csökkent múlt hónapban, hogy most újból növekedjen. Ennél hosszabb növekedésre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor 36 hónapon át.

A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhén csökkent. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonkettedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek növekedése ismét abbamaradt a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, és augusztusi emelkedés után. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is.

Szeptemberben is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme gyengébb lett augusztushoz képest. A 2010 szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül tizenkettedik alkalommal. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.