BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Juncker: Osztalékot a népnek a bankmentésért

Tíz pontból álló tervet javasol az euróövezeti válság megoldására Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsát - az Eurócsoportot - vezető luxemburgi kormányfő, aki szerint egyebek között szükség van arra is, hogy a közpénzből megmentett bankok fizessenek osztalékot az adófizetőknek.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerdai számában megjelent interjúban Juncker hangsúlyozta, hogy az államadósság-válság miatt bajba került bankoknak először a tőkepiacon kell forrás után nézniük, és ha nem lehetséges a piaci finanszírozás, akkor az államok fontolják meg, hogy biztosítják-e a szükséges tőkét.

Az azonban nem fordulhat elő, hogy a kormányok "egyszerűen csak odaadják a pénzt" a bankoknak - mondta az Eurócsoport elnöke. A támogatásért cserébe részesedés jár a profitból és képviselet a döntéshozó testületekben, a felügyelőbizottságban, az igazgatótanácsban és a menedzsmentben is - mondta Juncker.

A javasolt tíz intézkedés között szerepel még egyebek mellett a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése és az államháztartási konszolidáció folytatása a célokat elvétő kormányokat automatikusan büntető szankciók beiktatásával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.