BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva visszavág: Megvagyunk mi a WTO nélkül is

Oroszország túléli, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WO) elutasítja a tagsági kérelmét - jelentette ki Dmitrij Medvegyev elnök a RIA Novosztyi jelentése szerint.

"Ha azt mondják nekünk, hogy valamilyen okból alkalmatlanok vagyunk erre, akkor meg tudunk lenni nélküle is. Ez abszolúte igaz, és én pedig ezt abszolúte őszintén mondom" – hangoztatta Medvegyev. Hozzátette: mindenkinek és a WTO-csatlakozási folyamatban lévő  partnereinknek meg kell érteniük, hogy a csatlakozásunk nem csak Oroszország érdekeit szolgálja. A WTO-tagság a külföldi cégeknek is érdekében áll, hiszen érinti a kereskedelmi folyamatokat, kétirányú utcáról van tehát szó" – fogalmazott az elnök.

Oroszország az egyetlen olyan fontos gazdaság, amely nem tagja a szervezetnek. Moszkva Mintegy 18 éve törekszik arra, hogy a WTO tagjává válhasson és eddig azt remélte, hogy az év végéig lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat, de újabb akadályok merültek fel. Az orosz kormány ragaszkodik a hazai mezőgazdaság és az autóipar támogatásához, amit kifogásol többek között az Egyesült Államok és Németország.

A német Ostausschuss nevű lobbiszervezet, amely az Oroszországgal üzleti kapcsolatban álló vállalatok érdekeit képviseli, korábban jelezte, felveti majd a német befektetők oroszországi érvényesülésével kapcsolatos problémákat. Ezek között szerepel, hogy Oroszország előírja, hogy a külföldi autógyártók bizonyos arányban orosz -  terméket is építsenek be az Oroszországban gyártott gépkocsijaikba, különben magas importvámmal szembesülhetnek. Eckard Cordes, az érdekvédelmi szervezet vezetője, egyben a Metro kereskedelmi csoport feje úgy fogalmazott: a szabályok hatalmas gondot jelentenek a német befektetőknek és egyben lassítják Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). Putyin júliusban ennek ellenére kijelentette, hogy nem vonják vissza az említett rendelkezéseket. Putyin megfogalmazása szerint az említett kitétel határvonalat jelent, amelyet nem léphetnek át, mindamellett Moszkva "nehéz párbeszédet" folytat az Egyesült Államokkal és a WTO-val.

A grúzoknak viszont engedményt tette Moszkva azzal, hogy visszaengedi piacaira a grúz ásványvizekez és borokat. A kapcsolatok 2006-os megromlása után  a termékeket kitiltották Oroszországból, mondván, sok nehézfémet és ártalmas gyomirtót tartalmaznak. A grúz bor importjának korlátozása az egyik ok, amely miatt a grúzok nem járulnak hozzá Oroszország csatlakozásához a Világkereskedelmi Szervezethez, a WTO-hoz. Az orosz–grúz konfliktus előtt Oroszország vette fel a teljes grúz borexport 90 százalékát.

Eközben Oroszország építi a saját kereskedelmi szövetségét: nyolc volt szovjet tagköztársasággal írtak alá szabadkereskedelmi megállapodást. Egyelőre három FÁK-ország – Üzbegisztán, Azerbajdzsán és Türkmenisztán – nem vett részt az egyezményben, ugyanakkor jelezték, hogy fontolóra veszik a csatlakozást, és várhatóan még ez év végéig döntenek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.