BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négyórás állásra lesz csak pénz? - Romlik a közmunkások helyzete

Duplán is rosszul járnak 2012-ben a közmunkások: a mindenkit érintő áremelések mellett a jövedelmük is minden bizonynyal csökken majd– közölte a Policy Agenda elemzőintézet.

A tanulmány a 2012-es költségvetési törvény és az ahhoz kapcsolódó adóváltozások alapján vizsgálódott, és megállapításaik szerint az az elképzelés, hogy a közmunkaprogramok bővítik a foglalkoztatást, pénzügyi oldalról nem megalapozott. Az adatok szerint a közfoglalkoztatásra jövőre 132 milliárd forintot szán a kormány, ez a számításaik alapján átlagosan havi 200 ezer fő foglalkoztatására lesz elég – ez már eleve túlzónak tűnik, hiszen tavaly a havi átlagos létszám 88 ezer körül, míg az idén az első fél évben már csak 52 ezer körül volt – írják.

Más szóval – mutat rá az elemzés – havi átlag 150 ezer fővel nagyobb létszámot kellene közmunkán foglalkoztatni, ám ehhez a Policy Agenda szerint csak akkor elég a költségvetésben tervezett összeg, ha jelentősen „trükköznek” a munkaidővel, s így kevesebb bért fizetnek. Pedig az idei változtatások miatt a közmunkáért adható bér alapesetben bruttó 57 ezer forint, illetve 78 ezer, ha a betöltendő munkakörhöz minimálisan középfokú végzettség, szakképesítés kell.

Az elemzés szerint – ha nem változik a közfoglalkoztatási bér mértéke – átlagosan 6 órás foglalkoztatásra elegendő a tervezett keret, és csak 4 órásra, ha az adóváltozásokhoz igazítják a bruttó bért. A részletes számításokon alapuló kutatásukban azt is állítják, hogy a kormány a jövő évi költségvetési számok alapján továbbmegy azon az úton, amelyet az idén a közmunkarendszer kapcsán elkezdett: nehezíti az amúgy is nehéz helyzetben lévők megélhetését.

Ha a bér marad

Marad a jelenlegi közfoglalkoztatási bér, bár megszűnik az alacsony keresetűek adójóváírása. Aki egy hónapot dolgozott az eddig 47 025 forintot kapott, a változások után ez havi 37 335 forintra csökkenne. Adókkal és járulékokkal együtt közel 176 milliárd forint kell 200000 ember foglalkoztatásához.

Ha 200000 ember egész évben napi hat órát dolgozik, akkor csupán nettó 28 000 forintot kaphat. A jelenlegi bérpótló juttatás 28 500.


Ha 200000 ember egész évben napi hat órát dolgozik, akkor csupán nettó 28 000 forintot kaphat. A jelenlegi bérpótló juttatás 28 500. Ha a jóváírás marad A kormány kompenzálja a megszűnő adójóváírást: emeli bruttó 72, illetve 93 ezer forintra az új közfoglalkoztatási garantált bért. Így 200 000 fős havi átlaglétszám esetén 222 milliárd forint költségvetési forrást kellene. Ha ők egész évben dolgoznak, csak négy órában tehetik ezt, s havi átlagos nettó 23 500 forintot kapnak. Amikor nincs közmunka (és nagyon alacsony a család jövedelme), bérpótló juttatás adható: ám ennek összegét az idei 28 500 forintról 22 800-ra csökkentik. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.