BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini az euróövezet "öngyilkosságáról"

50 százalékos esély van arra, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az euróövezet recesszióba süllyed a következő 12 hónapban, mondta Nouriel Roubini, a Roubini Global Economics elemzőház társalapítója.

A pénzügyi tervezgetés nem elegendő ahhoz, hogy véget vessen az eurózóna szuverén adósságválságán – mondta Nouriel Roubini Jakartában. Az adósságválság megfertőz néhány francia és belga bankot is – tette hozzá.

Sajnos, meglátásom szerint legalább 50 százalékos kockázata van annak, hogy az Egyesült Államok, az eurózóna, az Egyesült Királyság és a legtöbb fejlett gazdaság a következő 12 hónapban recesszióba süllyedhet – adott hangot véleményének a világgazdasági válságot előre látó jósprofesszor.

A feltörekvő piacokon a lassulás eddig „mérsékelt” volt – mondta Roubini. Hozzátette, ezek a gazdaságok erősek és rugalmasak.

Az eurózóna politikai döntéshozói „növekedési öngyilkosságot” követnek el – vélekedett Nouriel Roubini. A Twitteren azt írta, növekedés nélkül az eurózónában csőd alakul ki és szétesik a valutaövezet. Hozzátette, az euróövezet szétesésének valószínűsége 60 százalékos.

Az euróövezetben a megoldást az nyújtaná, ha az Európai Központi Bank nulla százalékra csökkentené a kamatot, az euró paritásra esne a dollárral szemben, és a magországok fiskális élénkítésre számmák el magukat, miközben a PIIGS-ek megszorítanak.

Az intézkedések – görög csőd, banki feltőkésítés, az EFSF kiterjesztése – nem mentik meg az eurózónát – véli Roubini. A növekedés gyors helyreállítására van szükség – ismételte meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.