BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozynek elege van, Merkel az időt húzza - Lapvélemények

Nicolas Sarkozy francia elnök kifakadt David Cameron brit kormányfő ellen a vasárnapi EU-csúcstalálkozón, azt mondta: "elege van abból, hogy beleszól" az eurózóna országainak ügyeibe - jelentették brit lapok diplomáciai forrásokra hivatkozva.

"Elegünk van abból, hogy maga bírál minket, és megmondja, mit kellene csinálnunk. Azt mondja, utálja az eurót, nem akart hozzá csatlakozni, most viszont beleavatkozik a tanácskozásainkba" - mondta állítólag Sarkozy Cameronnak.

The Daily Telegraph szerint heves indulatokat váltott ki, hogy Sarkozy ragaszkodott ahhoz: csak az eurózóna 17 országa vegyen részt a bankmentő intézkedésekről szóló csúcsértekezleten, amelyet kapkodva tűztek ki szerdára. Cameron viszont állítólag meggyőzte a tanácskozás résztvevőit arról, hogy az EU mind a 27 tagállamát meg kellene hívni erre. El is halasztotta Új-Zélandra és Japánba tervezet útját, hogy részt vehessen a szerdai tanácskozáson. Korábban arra figyelmeztetett, hogy az eurózóna országai maguk között esetleg elkezdenek olyan döntéseket hozni, amelyek az egész uniót érintik.

Kételyeiknek adtak hangot az első német kommentárok az adósságválság leküzdésének kilátásairól a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezlet után; az értékelések szerint tovább tart a versenyfutás az idővel.

Szinte valamennyi állásfoglalás idézte Angela Merkel kancellárnak azt a kijelentését, hogy a szerdai "második félidőig" még fontos technikai kérdéseket kell tisztázni. A lapok ebből arra következtettek, hogy a vitás kérdéseket nem sikerült teljes mértékben tisztázni.

Az első kommentárok Merkel kancellár győzelmeként említették annak - mindenekelőtt Franciaországgal szembeni - keresztülvitelét, hogy az euróövezeti mentőalap bővítésének forrása nem lehet az Európai Központi Bank. A kancellár más elképzelései ugyanakkor Brüsszelben ellenállásra találtak. Berlini értesülések szerint Merkel sürgette, hogy az eladósodott országokkal szemben keményebben lehessen fellépni, és szükség esetén Brüsszel beleszólhasson a szóban forgó államok nemzeti költségvetési politikájába, amihez az európai szerződések módosítására van szükség. Ez azonban berlini értesülések szerint a csúcsértekezleten több tagállam részéről elutasításra talált.

Hétfői értesülések szerint Németországot közvetve bírálták amiatt is, hogy a döntések előzetes parlamenti jóváhagyásának szükségességével fékezi a döntéshozatal folyamatát. Több tagország nemtetszését fejezte ki, hogy a német politika miatt két csúcstalálkozóra van szükség, a legélesebb bírálatot ugyanakkor Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti csoport elnöke fogalmazta meg azzal, hogy "nem lehet mindig Németországra várni".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.