BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tologatott százmilliárdok - A recessziót sem zárja ki a Kopint-Tárki

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. az idei 1,5 százalékos GDP növekedés után a jövő évi mutatót 0,5 százalékra csökkentette a korábbi 3,0 százalékról az új konjunktúra jelentésében, amelyet budapesti tájékoztatóján mutatott be szerdán az intézet.

A legvalószínűbb GDP adat jövőre 0-1 százalék közé esik, de ennél rosszabb forgatókönyvet sem lehet kizárni - jelezte Palócz Éva vezérigazgató.

Az infláció a korábban várt 3,6 százalék helyett 4,6 százalékra gyorsul 2012-ben, az idei 4,0 százalékos fogyasztói áremelkedés után.

A magánfogyasztás egy százalékkal visszaesik, a beruházások stagnálnak jövőre, a GDP csekély növekedését az export (6 százalékos) és az import (5 százalékos) ütemkülönbsége azaz a nettó export okozza.

A Kopint-Tárki az adóváltoztatások konkrétumainak bizonytalanságai miatt nem adott előrejelzést az államháztartás jövő évi hiányára. (A kormány GDP arányosan 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal számol 2012-re.)

A magánfogyasztás egy százalékkal visszaesik, a beruházások stagnálnak jövőre, a GDP csekély növekedését az export (6 százalékos) és az import (5 százalékos) ütemkülönbsége, a nettó export okozza.

A jövő évi költségvetés kockázatait elemezve Palócz Éva elmondta: a szükséges fiskális konszolidáción belül a bevételi oldalon tervezett 500 milliárd forint többlet reálisnak tűnik, miközben az intézet szerint az szja-változás és a minimálbér- illetve a szakmai bérminimum nagymértékű emelése, valamint az adójóváírás kivezetése a versenyképességet és a foglalkoztatást rendkívül rontja.

A kiadási oldalon várt több száz milliárdos megtakarítás legnagyobb problémája, hogy azt egyenletesen szétteríti - tette hozzá a vezérigazgató, aki úgy látja, hogy háttérszámításokat nem végzett a kormány annak érdekében, hogy megalapozza az 5-10 százalékos, szinte minden területre kiterjedő megszorítást.

Kérdésre válaszolva Palócz Éva megerősítette, hogy a költségvetésben látható több száz milliárd forintos tétel "ide-oda tologatása" nehézzé teszi a számításokat, arról nem is szólva, hogy a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat nem tartalmazza a 2011. évi tervet, és a 2011. évi várható teljesítést sem.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.