BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütött az EU utolsó órája - Mi várható?

A várakozásokat bizonyára felfokozta a múlt hétvégi G20-as értekezlet után kiadott nyilatkozat, mely arra kötelezi a hétvégi EU csúcson összeülő döntéshozókat, hogy egy átfogó tervvel álljanak elő az államadósság- és bankválság megoldásához.

Németország azóta már megpróbálta kiábrándítani azokat, akik túlzottan optimista "vágyálmokat" dédelgetnek a vasárnapi értekezlettel kapcsolatban. A francia elnök, Sarkozy ezzel szemben tegnap kihangsúlyozta, hogy "a példátlan pénzügyi válság arra fog majd késztetni bennünket, hogy fontos, nagyon fontos döntéseket hozzunk a következő napokban."Akárcsak korábban, amikor a jelenlegi német és francia elnököknek súlyos témákról kellett tárgyalniuk, most is azt láthatjuk, hogy míg Angela Merkel időre játszik, addig Nicolas Sarkozy tulajdonképpen arról beszél, hogy már kifutottunk az időből. Sarkozy azzal emelte a tétet, hogy kijelentette, az euró megsemmisülése egyben Európa megsemmisülését vonhatja maga után.

A francia elnöknek teljesen igaza van; enyhe túlzással állíthatjuk, hogy már ütött Európa utolsó órája és a német kancellár még gondolkodási időt kér. Sarkozy vajon rá tudja venni Merkelt Európa megmentésére? Amennyiben nem, úgy Franciaország is elsüllyedhet.

Ha már mindenki a vasárnapi értekezletre fókuszál, talán nem árt megvizsgálni, hogy konkrétan mire is számíthatunk. Vegyük először is a görög adósságot; Franciaország, az EKB és a kötvénytulajdonosok tiltakozás ellenére immár vitathatatlan, hogy a magánszektornak sokkal nagyobb terhet kell viselnie, és azt is be kell látni, hogy egy jelentősebb leírás (haircut) nélkül Görögországnak gyakorlatilag nulla esélye lesz adósságainak visszafizetésére.

Másodsorban itt van a bankok feltőkésítésének kérdése. Bármekkora felhajtást is csinálnak az európai pénzintézetek, be kell látniuk, hogy bizony az ő idejük is lejárt. A bankok azon állítása, miszerint vagyoneszközeik kiselejtezésével és hitelügyleteik visszafogásával kellően ki tudják igazítani mérlegeiket, nem hogy valószerűtlen, de egyben kontra-produktív. Ezzel csak tovább súlyosbítanák a pénzügyi és hitelezési feltételek eleve úton levő szigorítását.

A probléma abból áll, hogy a bankok állami pénzekkel való elárasztása csak tovább súlyosbítaná az EU-tagok által vállalt jövőbeni kötelezettségeket. Franciaország például arra számíthat, hogy az államadósság az év végén 87 százalékra emelkedik, melyhez még hozzájön a Dexia Bank francia hitelezési ágának kimentése, és az EFSF alapnak garantált 158 milliárd eurós hozzájárulás is.

Harmadsorban felmerült az EFSF alap 440 milliárdról 2000 milliárd euróra történő feltőkésítése, mellyel a rosszul gazdálkodó eurózóna-tagok további hitelfelvételeinek egy részét biztosítanák. Amennyiben az európai vezetők elhiszik, hogy ez a szemtévesztő pénzpolitikai alkímia majd megnyugtatja a befektetőket, úgy rendkívül naivak kell, hogy legyenek. Németországot és észak-európai kollegáit leszámítva már nincs elég fiskális mozgástér, az EFSF-bővítéshez való további hozzájáruláshoz. Ráadásul az EKB részvétele nélkül amúgy sem működne az alap feltőkésítése.

Reálisan nézve, tehát mi az, amire számíthatunk az EU vezetőitől a hétvégén? Ami a görög adósságot illeti, lehet, hogy megállapodás születik a magánszektor kötvénytulajdonosainak legkevesebb 50 százalékos leírásáról, melyet azonban nem lehet törvényben kiszabni, ez ugyanis a csőddel lenne egyenlő. Ugyanakkor a kötvénytulajdonosok önkéntes beleegyezése egy ilyen mértékű haircutba is igencsak valószínűtlen. A bank-feltőkésítésnél elvileg megállapodásra juthatnak a politikusok ennek szükségességéről, de egyelőre úgy tűnik, hogy még nem értették meg, hogy az egyes államok részéről itt teljes erőbedobásra van szükség a megfelelő mértékű tőke felhalmozásához. Az EFSF-nél pedig fontos megjegyezni, hogy amennyiben ez a plusz-biztosítási javaslat a legtöbb, amire Európa képes, úgy ez sem fogja kellően meggyőzni a piacokat. Ahogy már megszokhattuk ezeknél az immár rendszeresnek tűnő hétvégi EU-találkozóknál, minden esély megvan az újabb csalódásra. Úgy tűnik, hogy ebben a soron következő ülés sem képez majd kivételt.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.