BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságkezelés bokszmeccsekkel

Lényegi és végleges döntést nem, verbális ütésváltást annál többet hozott a hétvégi EU-csúcs. A piacok ennek ellenére egyelőre optimisták, és bíznak abban, hogy a holnapi végső ütközet után valóban felszáll majd a fehér füst.

Némi meglepetésre első körben pozitívan reagáltak az európai piacok a konkrét eredmények helyett csak ígéreteket hozó vasárnapi EU-csúcsra. A vezető európai tőzsdék mindegyike pluszban nyitott a tegnapi kereskedésben, és hajnalban az euró is 1,39 fölé erősödött a dollárral szemben. A kötvénypiacokon már vegyesebb kép bontakozott ki a Bloomberg adatai szerint: míg a tízéves francia és a német kötvények hozamai csökkentek kora délutánra péntekhez képest – 3,236-ról 3,225, illetve 2,104-ről 2,046 százalékra –, addig a veszélyeztetett tagországok esetében enyhén emelkedtek a yieldek, a spanyoloknál 5,502, az olaszoknál 5,946, az íreknél  8,152, a portugáloknál 11,971, a görögöknél pedig 24,303 százalékra.

Az enyhe optimizmus annak tudható be, hogy a piacok egyelőre bíznak abban, a szerdai csúcson sikerül legalább időlegesen megnyugtató döntéseket hozni az euróválság rendezésének módjáról. Erre utaltak a vasárnapi találkozó után tett politikusi nyilatkozatok is, amelyek szerint a bankok feltőkésítéséről gyakorlatilag már sikerült megegyezni. A görög adósságelengedés ügyében még komoly csatározások várhatók a bankokkal, az ideiglenes mentőalap (EFSF) reformjával kapcsolatban szintén volt közeledés a francia és a német fél között. A Der Spiegel értesülése szerint utóbbi véglegesnek szánt változatára ismét rá kell majd bólintania a Bundestagnak – a szavazás holnap, az újabb EU-csúcs előtt várható.

Míg a felszínen látszólag majdnem minden harmonikus, a kulisszák mögött folytatódik az érdekérvényesítési harc. Ezek során Nicolas Sarkozy francia elnök nem csak a brit és az olasz kormányfővel bonyolódott komoly vitába, hanem Angela Merkel német kancellárral is bajuszt akasztott. „Azt mondja, diétázik, aztán meg nekiesik a sajtos tálnak” – így panaszkodott Sarkozy Merkelről néhány kormányfőnek a Financial Times Deutschland egyik forrása szerint. A francia elnök egyébként már korábban is kihúzta a gyufát Berlinnél azzal a megjegyzésével, amely szerint „a német egoizmus kriminális, és csak meghosszabbítja a válságot.”

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.