BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hitelminősítő-blamázs tovább ront a helyzeten

Az államkölcsönök utáni kamatok szerte Európában erőteljesen emelkednek, kivéve Németországot. Ausztria és Franciaország az elmúlt napokban gyakorlatilag elvesztette a "AAA" státuszát" a kötvénypiacokon - írja csütörtöki számában a Die Presse.

A bécsi lap szerint a hitelminősítő intézeteknél Ausztria az általuk végzett jelenlegi vizsgálat során megtartja ugyan hármas "A" státuszát, ám a nemzetközi kötvénypiacokon Ausztria az ugyancsak hármas A minősítésű Franciaországgal együtt ténylegesen elvesztette a top bonitást. Az osztrák és a francia kötvények utáni kamatok szerdán 3,7 százalékon maradtak. Az újonnan kibocsájtott adósságokra a kockázattól idegenkedő befektetők ezzel már kétszer akkora kamatot kívánnak Ausztriától, mint Németországtól.

És ez nem egyedi eset. Ugyanis ezen a héten a nagyhitelezők tömegesen menekültek az euróállamok kötvényeitől. És nem csupán az olyan problematikus államokról van szó, mint Görögország, (Olaszország (7 százalékos kamat), és Spanyolország (6,4 százalék), hanem olyan országokról is, amelyek eddig biztonságosnak számítottak.

Ausztrián és Franciaországon kívül ugyanis olyan országoknak is jelentősen magasabb kamatokat kell fizetniük államadósságaik után, mint Hollandia és Finnország. Csupán Németország számit még biztonságosnak: Ott a kötvényvásárlók történelmileg alacsony, 1,77 százalékos kamattal is beérik

A Die Presse szerint e jelenség oka a következő: Az euróövezeten kívül egyre nő a kétely azzal kapcsolatban, az EU úrrá lehet-e a válságon. Fájdalmasan lassan került sor a kormány megalakítására Görögországban és Olaszországban". Az a tény pedig, hogy az EU keményebb eljárást jelentett be a hitelminősítőkkel szemben, ám aztán nem sikerült megegyezni a közös eljárásról, csak erősítette azt a benyomást, hogy politikailag tehetetlen a blokk.

Ami pedig az Európai Központi Bankot illeti, az olasz és spanyol kötvények felvásárlásával a szervezet lenyomja az irdatlanul magas kamatokat. Ám a magas szinten történő stabilizálásnál többet nem ért el. Az Európai Központi Bank már 185 milliárd euró értéű eurókötvényt tart és ezzel az adósságválsággal küzdő államok legnagyobb kötvényhitelezőihez tartozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.