BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Aranytartalékaink érinthetetlenek" - EU-vadászat titkos készletekre

Az Osztrák Nemzeti Banknak (OeNB) nincs szándékában aktíváit az eurómentőalap rendelkezésére bocsájtani. "A jegybank arany- és devizatartalékai sérthetetlenek" - jelentette ki az OeNB szóvivője.

Az osztrák jegybanknak - akárcsak a német Bundesbanknak - az a véleménye, hogy a tartalékok elzálogosítása összeegyeztethetetlen a jegybank törvényileg rögzített függetlenségével - írja a Die Presse. Mint arról korábban beszámoltunk, a vitát az EKB jogászainak belső állásfoglalása váltotta ki, ebben a szakértők azt latolgatják, hogy az eurózóna tagállamok IMF-nél tárolt devizatartalékait összevonhatnák egy különleges alapba az EFSF megsegítése érdekében. A német Bundesbank is erőteljesen ellenzi a tervet, mert attól tart, hogy ezzel felszámolnák a német jegybank illetékességet az ország devizatartalékai tekintetében.

És hol van a német Bundesbank aranykészlete? - tette fel a kérdést ennek kapcsán a Financial Times Deutschland (FTD). A gazdasági lap szerint Németország jelenleg 3401 tonna arannyal rendelkezik, ez a világ második legnagyobb aranytartalékának számít. Ennek aktuális piaci értéke 196 milliárd dollár. A Bundesbank aranykészletének holléte évek óta vad találgatások tárgya - írja az FTD.

Egyesek azt állítják, hogy a nemesfém tartalék legnagyobb része az Egyesült Államokban található. Hans-Helmut Kotz, a Bundesbank egykori vezetője 2004-ben a Stern magazinnak azt nyilatkozta: "Aranytartalékaink legnagyobb részét a Federal Reserve Banknál, a Bank of Englandnál és a Banque de France-nál tartjuk. Ebben a sorrendben." Ennél többet a Bundesbank képviselője akkor nem akart többet mondani. 2010 novemberében Peter Gauweiler német parlamenti képviselő sem kapott közelebbi tájékoztatást a szövetségi kormányhoz intézett érdeklődésére. Az FTD összegzése szerint a német aranykészlet egy része New Yorkban, Párizsban és/vagy Londonban van, ami lehetővé teszi, hogy szükség esetén gyorsan eladhassanak a tartalékból. A Bundesbank a mostani kérdésre csak annyit mondott: a készlet nagy része Németországban található. Az FTD úgy tudja, mintegy hatvan ország jegybankja tárolja aranytartalékait Manhattanben, ezzel szállítási költséget takarítva meg, ha rosszra fordul a helyzet és eladásra kerül sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.