BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba László: Közös téveszme az adóváltozásból adódó növekedés

Az európai szemeszterben, az Európai Unió koordinációs keretében kedvező az, hogy az államadósság csökkentését és a foglalkoztatás növelésének problémakörét együtt kezeli, az uniós tagállamok növekedési pályára állításának kell a fókuszban állnia - jelentette ki Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora "Az első európai szemeszter: tanulságok Európa és Magyarország számára" című szakmai konferencián csütörtökön.

Az uniós tagországokban az államháztartási konszolidációnak hosszabb távon a gazdasági növekedést kell segítenie. Ezzel együtt  a professzor úgy vélte,  ha a gazdasági recesszió új szakasza előtt áll a világ, mint ahogy azt számos nemzetközi kutatóintézet és szervezet, köztük az IMF prognosztizálja, akkor nem biztos, hogy a mostani a legjobb időszak a kiegyensúlyozott költségvetésre való törekvést tekintve.

A CEU professzora kiemelte: nem jó megközelítés az, ha az eurózóna országainak problémáira, illetve az eurót, mint saját fizetőeszközt nem használó uniós tagállamok gondjainak kezelésére az EU gyakran ugyanazokat a megoldási módokat javasolja. Hozzátette: más kihívások előtt állnak az euróövezeten kívüli uniós tagállamok.

Annak a kételyének is hangot adott, hogy az adórendszeren belüli változtatásokkal lehetne a gazdasági növekedést ösztönözni, ezt egyfajta "közös téveszmének"  nevezte.

Henning Röhreke, a német szövetségi pénzügyminisztérium gazdaságpolitikai osztályának vezetője Elena Flores előadására reagálva kiemelte: az európai szemeszterben felvázolt teendők kapcsán nagyon fontos, hogy működjön a monitoring, egyfajta hatékony ellenőrzési rendszer, hogy az unió vezető testületei tisztában legyenek azzal, az egyes tagállamok hol, milyen szakaszban tartanak az előírtak teljesítésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.