BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorshír - Hivatalos: nem népszavaznak a görögök

A görög pénzügyminiszter megerősítette, hogy országa mégsem tart népszavazást az EU-csomagról.

Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter a Reuters szerint már a legfőbb uniós vezetőket is értesítette a döntésről. A tárcavezető telefonon jelezte a döntést Jean-Claude Junckernek, az eurózóna vezetőjének, Olli Rehn monetáris biztosnak, és Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszternek.

A tegnapi helyzetfelmérés alapján az ország még december közepéig tudja kihúzni maradék pénzével. A lényeg, hogy amennyiben az EU/IMF hitel következő (8 milliárd eurós) részletét nem folyósítják, úgy Görögország minden bizonnyal csődbe fog menni, és ezt követően nem lesz az az épeszű befektető, aki ilyen körülmények között ad kölcsönt az országnak - írja friss elemzésében az FXPro.

A görögök keresztülhúzták a G20-ak számításait. A cannes-i G20-as csúcstalálkozó napirendjének nagy részét kivitte a görögök által keltett huzat az ablakon. Az értekezlet ma tovább folytatódik, de ne számítsunk különösebb előrelépésre. Azonban nem árt figyelemmel követni Kína megnyilvánulásait. Míg az országot korábban (kevésbé nyíltan, inkább hallgatólagosan) kritizálták valutaárfolyamának manipulációja miatt, ezúttal várhatóan elcsendesülnek majd ezek a kritikus hangok. Európának szüksége van Kínára, mely mindeddig magabiztos és nyitott befektetője volt az EFSF alapnak, mostanra azonban már jogosan óvatossá vált. Ez jelentős változást hozhat a piaci dinamikában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.