BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína Magyarországgal példálózik: "hozunk pénzt a régióba"

Kína életfontosságú gazdasági támogatást nyújt a közép-kelet-európai országoknak, amelyeket különben magával rántana az euróövezet válsága - hangoztatta egy előadó a Prágában tartott fontos befektetési fórumon - írja a China Daily.

Milan Hovorka cseh ipari és kereskedelmi miniszter a cseh nemzeti bankban tartott kínai befektetési fórumon úgy fogalmazott: "ismét nagyon számítunk Kína gazdasági rugalmasságára egy olyan időszakban, amikor recesszió kopogtat Európa ajtaján".

A kínai kereskedelmi minisztérium szerint az ország és a közép-kelet-európai államok közti kereskedelem tavaly 34,1 százalékkal növekedett, és az értéke 41,1 milliárd dollárt ért el. A kereskedelem e régióval több mint tízszeresével nőtt a 2001-ben feljegyzett szinthez képest, ami évente 32 százalékos növekedést jelent az elmúlt tíz évben. Kína felismeri, hogy a közép-kelet-európai országok fontos hídnak számítanak a gyümölcsöző nyugat-európai piacok felé, és gyártó-elosztó központként szolgálnak a kínai termékek számára – olvasható az állami lapban.

A China Daily emlékeztet arra, hogy Wen Csiapao kínai miniszterelnök júniusi magyarországi látogatása során 400 millió euró összegű támogatást jelentett be egy európai logisztikai központ számára. Ennek része egy repülőtér közúti hozzáféréssel, amely fontos központ lesz Európában a kínai termékek részére. Számos vezető kínai vállalat jelentős befektetéseket valósít meg a régióban.

A Great Wall Co. Ltd. arra készül, hogy az év végén gyárat helyez üzembe Bulgáriában évente 50 ezer személyautó összeszerelésére. A Huawei Technologies pedig még májusban közölte, hogy bővíti elosztó központját Magyarországon, ahol várhatólag háromezer embert foglalkoztat majd.

Ám Ren Hongbin, a kínai kereskedelmi minisztérium nemzetközi kereskedelmi és gazdasági szervezetének alelnöke arra is rámutatott, hogy több kelet-európai országnak szívélyesebbnek kellene lennie ahhoz, hogy új kínai befektetéseket vonzzon. Ren szerint a közép-kelet-európai országok vonzó piacokat és fontos befektetési lehetőségeket kínálnak a kínai vállalatok számára, a szakértő így arra számít, hogy a következő évtizedben jelentős külföldi befektetések valósulnak meg a régióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.