BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Offshore és olaj - Oroszország "puszira" menti meg Ciprust?

Az erősen eladósodott Ciprus azzal számol, hogy még idén decemberben megkapja Oroszországtól a beígért pénzügyi segély első részét és ezzel megmenekül az európai mentőcsomag igénybevételétől - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

"A szerződést már aláírták" – hangoztatta Erato Kozakou Marcoullis ciprusi külügyminiszter, ellentmondva ezzel a késedelemre vonatkozó találgatásoknak. Legkésőbb az év végéig megkapjuk a több mint 2,5 milliárd euró összegű kölcsön első részét – hangoztatta a ciprusi külügyminiszter az FTD-vel beszélgetve. Hozzátette: az országnak jelenleg nincs szüksége több forrásra, de biztos abban, hogy ha ez felmerülne, Moszkva további segítséget is nyújtana. Az öt éves futamidejű, négy százalékos kamatra adott kölcsönt három részletben fizeti ki Ciprus.

Az FTD emlékeztet arra, hogy Ciprust és Oroszországot szoros szálak fűzik egymáshoz, az offshore cégek korábbi adóparadicsomában még mindig kapnak kedvezményeket azok a vállalatok, amelyek Oroszországgal akarnak üzleteket kötni. A ciprusi számlákon nyilvántartott ingatlanokba és bankbetétekbe befektetett orosz tőke értékét legalább 10 milliárd euróra becsülik.

A ciprusi külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az orosz kölcsönt "minden feltétel nélkül" nyújtják. "Nem azért teszik ezt, hogy megmentsék a bankszektort, hanem pusztán barátságból és mivel a kapcsolataink kitűnőek."  Oroszország mindenütt sokat fektetett be ott, ahol nyereséget lehet elérni, Németországban is. "Éppúgy szívesen fogadjuk az Oroszországból érkező befektetéseket, mint Katarból, amely hotelt akar építeni Nicosiában".

A helyzet egyébként kényes, hiszen Nicosia öt-hat év múlva jelentős bevételre számít a tengeri gázmezői kiaknázásából. A miniszter azonban tagadta, hogy ebben az összefüggésben megállapodás jött volna létre Oroszországgal. Mint mondta, biztos benne, hogy az orosz konszerneket éppúgy érdekli a beruházás, mint a francia és brazil cégeket." De a tizenkét gázmezőre vonatkozó kitermelési engedélyek kiadása szigorúan az EU szabályoknak megfelelően fog megtörténni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.