BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán nem fog meghátrálni, amíg sarokba nem szorítják

Orbán Viktor miniszterelnök felhagyott korábbi politikájával, és segítséget kért a Nemzetközi Valutaalaptól a múlt héten, miután a Standard & Poor’s azzal figyelmeztette az országot, hogy „bóvli” kategóriába minősítheti le.

Magyarország két kötvényaukciót fújt le és csökkentette az értékesítés mennyiségét másik nyolc eladásnál az elmúlt három hónapban, miközben az euróövezet adósságválsága mélyült. A piaci zavarok fenyegetettsége arra kényszerítette Orbán Viktort, hogy visszatérjen az IMF-hez – mondta Christian Keller, a Barclays Capital vezető közgazdásza a Bloombergnek. Megjegyezte, Magyarország komoly pénzügyi kihívásokkal szembesülhet.

A forint 13 százalékot esett az euróval szemben június 30-a óta, és az 5. legrosszabbul teljesítő deviza lett a Bloomberg által követett 170 fizetőeszköz közül. Mióta a kormány bejelentette, hogy újra megkezdi a tárgyalásokat közel 3 százalékot erősödött a deviza keddig, többet, mint bármely más pénznem Kenya és Tanzánia fizetőeszközét kivéve .

Orbán Viktor a múlt héten azt mondta, hogy senki sem korlátozhatja Magyarország gazdasági önállóságát. Ha az IMF-tárgyalások megszakadnának, akkor gyengülésnek indulna a forint és emelkednének a hitelfelvételi költségek, arra kényszerítve a központi bankot, hogy „védekező” kamatláb-emelést hajtson végre és a kormányzatnak vissza kellene ülnie a tárgyalóasztalhoz – vélekedett a Capital Economics vezető közgazdásza, Neil Shearing.  Hozzátette, a kormány addig nem fog meghátrálni, amíg sarokba nem szorítják. A Fitch Ratings azt közölte, hogy minden IMF-program szigorú politikai feltételekhez kötött, és csökkenti a kormány pénzügyi és gazdasági mozgásterét.

Az S&P a politikai kiszámíthatatlanság miatt helyezte kilátásba az adósbesorolás csökkentését, hivatkozott az egyes iparágakat sújtó különadókra valamint a végtörlesztésre. Az IMF kérésére valószínűleg meg kell változtatni ezt a fajta politikát, amikor egy új hitel felvételéről tárgyalnak – mondta Shearing.

Egy új megállapodásnak a 2008-ashoz hasonló méretűnek kell lennie, hogy demonstrálja a hitelességet piacnak – írta Gillian Edgeworth, az UniCredit londoni közgazdásza hétvégi kommentárjában. Az IMF-tárgyalások bejelentése előtt Magyarország csődkockázati felára (5 éves CDS-felár) 600 bázispont felett állt, amely mostanra e szint alá csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.