BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Prága és környéke a leggazdagabb - Szétdarabolódó Csehország

Egyre nagyobbak a regionális eltérések a lakossági vásárlóerő terén a Cseh Köztársaságban: míg Csehország gazdagszik, addig Morvaország szegényedik - derült ki az Incoma GfK. ügynökség országos felmérésből, amelyet a Lidové Noviny című napilap közölt.

A legnagyobb vásárlóerővel a főváros, Prága rendelkezik, ahol az index az országos átlag 132,3 százaléka. Néhány határ menti városban, faluban azonban a vásárlóerőt jelző index az országos átlag 70 százaléka körül mozog.

A növekvő különbségeket jól mutatja, hogy az ország 10 leggazdagabb járása közül kilenc Csehországban van, s csak egy az ország keleti részén elterülő Morvaországban. Ez az egyetlen járás maga Brünn városa, amely az országos lista 6. helyén áll, néhány százalékkal az országos átlag felett. Prágán kívül a főváros környéke a leggazdagabb. Prága-kelet indexe 120,1 százalék, míg Prága-nyugaté 118,9 százalék. A legszegényebb járások Morvaországban találhatóak: Bruntál 85,1 százalék, Hodonín 85,4 százalék, Karviná 86,1 százalék, Znojmo 86,9 százalék.

Hasonlóak a különbségek a városok között is: míg a Prága mellett fekvő Rícany városka indexe 126,2 százalék, addig az észak-morvaországi Jeseníky városé alig van 80 százalék felett. Az Incoma elemzése szerint Rícany lakosai átlagban évi 22 385 eurót költhetnek el, de Jeseníky lakosai csak 17 635 eurót.

Tény azonban az is - mutat rá az Incoma - hogy a nagyobb városokban a megélhetési költségek is magasabbak, mint a kisebb településeken. Egy 100 ezer lakosú város lakójának átlagban 18 százalékkal nagyobbak a kiadásai, mint egy 500 lelkes település lakójának.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.