BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tranzakciós adó és olasz piaci pánik - így zárult a G20

Az Európai Unióban már 2012-től életbe léphet a pénzügyi tranzakciós adó - jelentette be pénteken Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-ak csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón a dél-franciaországi Cannes-ban.

A vendéglátó államfő elmondta, hogy az újfajta adóról az Európai Bizottság által előkészített javaslatot az uniós állam- és kormányfők már a jövő év elején megvitathatják. Franciaország küzdeni fog azért, hogy az új adó a jövő év végéig életbe is léphessen, ígérte az elnök. "A pénzügyi szereplőknek pénzügyileg is hozzá kell járulniuk az okozott károk helyreállításához" - hangsúlyozta a francia elnök.

Sarkozy arról is szólt, hogy a G20-ak közzéteszik annak a 11 adóparadicsomot rejtő országnak a listáját, amelyet "kiközösít" a nemzetközi közösség. "Nem akarunk több adóparadicsomot. Az üzenet nagyon világos. Azokat az országokat, amelyek adóparadicsomok maradnak, ki fogja közösíteni a nemzetközi közösség" - fogalmazott a G20-ak elnökségét ellátó Franciaország elnöke.
 
A vezetők megállapodtak abban, hogy növelik az IMF forrásait, de arról még nem tudtak dönteni, hogy ez hogyan történjék. Herman van Rompuy uniós elnök sajtóértekezletén elmondta: a forrásbővítésre különböző lehetőségek vannak, a G20-csoport pénzügyminisztereit kérték fel, hogy a felmerült opciókat dolgozzák ki. Egyelőre az európai és nem európai országok eltérő állásponton vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehetne az IMF-et hatékonyabban felhasználni a segítségnyújtásban.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásokat ajánlott fel Olaszországban, azonban a kormányzat ezt elutasította.Az olasz kötvényhozamok a nap folyamán folyamatos emelkedésen mentek keresztül. A 10 éves állampapírok hozama a reggeli 6,2 százalékos szintről Berlusconi szavai után már megközelítették a 6,4 százalékot. Ez rekordmagasságnak számít.

Az olasz kormány hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ellenőrizze az államháztartási reform és a takarékossági intézkedések végrehajtását. A római vezetés elfogadja, hogy az Európai Unió is figyelemmel kísérje az erőfeszítéseket, amelyek a piaci bizalom erősítését szolgálják - mondták uniós illetékesek a Reutersnek. Egy olasz kormányzati forrás a Dow Jones hírügynökségnek azt mondta, a kormány fontolgatja, hogy felkéri a nemzetközi pénzügyi szervezetet arra, hogy kísérje figyelemmel a gazdasági növekedést ösztönző és adósságcsökkentő tervek alakulását, az azonban nem igaz, hogy az ország az IMF felügyelete alá kerül, és az sem helytálló értesülés, hogy az olasz kormány ilyen jellegű kérést terjesztett elő.
 
A G20 kapcsán az FXPro elemzése kiemeli: nem árt figyelemmel követni Kína megnyilvánulásait. Míg az országot korábban (kevésbé nyíltan, inkább hallgatólagosan) kritizálták valutaárfolyamának manipulációja miatt, ezúttal várhatóan elcsendesülnek majd ezek a kritikus hangok. Európának szüksége van Kínára, mely mindeddig magabiztos és nyitott befektetője volt az EFSF alapnak, mostanra azonban már jogosan óvatossá vált. Ez jelentős változást hozhat a piaci dinamikában, és kíváncsian várjuk, hogy a nyilatkozat megemlíti-e majd ezt, és ha igen, közvetlen, vagy inkább burkolt hangnemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.